сряда, 16 март 2016 г.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ТОМ I; РАЗДЕЛ VI

ФИЛОСОФИЯТА НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ
ВЪВ
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ТОМ I
от
МАКС ХАЙНДЕЛ



РАЗДЕЛ VI
Въпроси отнасящи се до
ЯСНОВИДСТВОТО


ВЪПРОС No.131
Каква е разликата между ясновидец, посветен и адепт?

Отговор: Какво вижда човек зависи от чувствителността на очите му. Някои хора могат да различават обекти намиращи се на такова разстояние, което ги прави невидими за други хора. Художниците възприемат нюанси на цветовете които обикновените хора не могат да различат, а някои хора са изцяло слепи за цветовете; има дори такива които въобще не виждат – те са незрящи.
Хората които виждат най-далечни обекти и които различават най-фините нюанси на цветовете са в по-голяма степен ясновидци, или ясновиждащи, отколкото останалите.
 Мнозинството от нас са в състояние да виждат повечето неща от нашето обкръжение, но ние получаваме много малко познания за нещата които виждаме само от наблюдаването им. Ние трябва да бъдем просветени или посветени за начина на използването на телефона, велосипеда, автомобила, пияното и т.н.
Но въпреки че може да знаем как да си служим с тези средства при обикновени условия, ние не сме изцяло и задълбочено запознати с тяхната конструкция, така че да сме в състояние да ги изработим или да ги поправим когато се повредят. Преди да придобием необходимата квалификация за извършването на тази дейност, ние трябва да изкараме курс за специално обучение и ако дадем всичко от себе си и вложим цялото си сърце, ние може да станем експерти или адепти в нашата област.
Ако приложим тази илюстрация към проблема който е пред нас, ние може да разберем, че един ясновидец е човек чиято чувствителност на зрението се е повишила толкова, че той възприема другия свят който е невидим за повечето от нас и че той е в състояние да вижда всичко там.
Но той не ‘’знае всичко за тези предмети и същества’’, които вижда, само от факта че ги възприема със зрението си; не знае повече от това което ние знаем за света около нас който виждаме. Той трябва да положи усилия за да придобие тези знания. Тогава, след като е успял, той ще стане един Посветен, който разбира нещата които вижда и, в обикновения случай, може да борави с някои от тях както ние сме в състояние да свирим на пияно или да караме колело когато сме усвоили тези умения.
Ще е необходимо допълнително обучение което да позволи на Посветения да упражнява сила върху нещата и да действа в Невидимия Свят като един Адепт.
И така, Ясновидецът е човек който вижда невидимия свят; Посветеният вижда невидимия свят и разбира какво вижда; докато Адептът вижда, знае и въздейства върху нещата и функционира там.


ВЪПРОС No.132
Защо се получава така, че един обучен ясновидец не се подлага на някакъв елементарен но убедителен тест проведен от хора на науката, който би убедил всеки в реалността на качествата превъзхождащи обикновените сетивни възприятия?

Отговор: На първо място, обучените ясновидци не преследват лични цели, те не се интересуват и в най-малка степен дали хората вярват или не; въпреки че за хората е много важно дали да вярват или не. За тренирания ясновидец това няма никакво значение. Той никога не се стреми към пари или някакво друго признание което светът може да му предложи ако бъде убеден, той няма желание за светска власт, той никога не парадира със своите качества или пък да се хвали и гордее с тях, а винаги говори за тях с възможно най-голямата сдържаност и мярка, когато изобщо го прави. Ако той върши нещо похвално, може би когато помага на ближните си, на него му е все едно дали тези факти ще станат известни. Той обикновено не позволява на ‘’лявата си ръка да знае какво прави дясната’’.
Слепите хора не виждат цветовете и светлината, въпреки че те са навсякъде около тях и ако слепият човек помоли да се подложим на експерименти които биха му доказали без съмнение че ние виждаме светлина и цвят, ние бихме чудили какви опити биха го убедили в тяхното съществуване. Така и обученият ясновидец се чуди какви опити биха убедили всеки. Все още няма измислен тест който не би оставил свободно пространство за някакво друго обяснение в ума на някои хора и нещастният ясновидец който би се подложил на такива опити ще бъде принуден да ги продължава и продължава до безкрай и въпреки това поколения от скептици биха го обявили за измамник. Би се наложило да се подлага на опити провеждани от всеки един учен, пък учените не винаги вярват на собствените си очи. Ако тяхното разсъждение им подсказва, че това нещо е невъзможно, те отказват да повярват, въпреки демонстрираното. Хората на науката са принудени да се задоволяват експериментирайки в рамките на природните закони, когато например те провеждат изследванията си в областта на химията или на някоя друга наука, в областта на  която те имат познания. Но те си позволяват правото да предписват условията за тестване на свръхфизическ материя за която те не знаят нищо. Когато медиуми изискват тъмна стая за своите експерименти, учените обикновено казват: ‘’О, да, това веднага показва че те са мошеници, те искат тъмна стая за да могат да правят триковете си на тъмно без да се вижда какво правят и да не бъдат разкрити’’. Медиумите, обикновено, не знаят защо помещението трябва да бъде затъмнено и затова не могат да обяснят, но има изискване, което е в основата на желанието на медиума.
То е следното: Светлината привежда етера в свободно вибриране и затруднява комуникиращите същества да работят с него при тези условия, да го оформят в тяло, гласов орган, ръка или някакво друго материално проявление. Колкото е по-тъмна стаята, полкова по-слабо вибрира етерът и толкова е по-лесно за тези същества да го използват както е нужно за спиритуалистическите феномени.
Има ред други закони касаещи свръхфизическите феномени за които учените нямат концепции и това незнание веднага ги дисквалифицира за формулиране на условията.  З тях обаче, пътят винаги е отворен за получаване на знания от първа ръка. Те ни казват, вземете определен брой лещи, съединете ги по определен начин, поставете ги по определен начин в тръба, насочете тази тръба с вашите лещи в определена посока към небето и вие ще видите осемте луни обикалящи около Сатурн. Ако следваме указанията им ние ще видим това което те казват че се намира там. Ако откажем да използваме необходимия инструмент ние не може да видим спътниците на Сатурн. Ние им казваме: водете такъв начин на живот и се упражнявайте, така че да можете да развиете в себе си това качество за което става въпрос. Тогава вие ще се убедите че сме казвали истината и тогава вие ще бъдете принудени да твърдите това което твърдим ние. Ако те не се съгласяват да изпълнят нашите указания, те ще останат така неубедени за съществуването на свръхфизическите области, както хората които не искат да се сдобият с телескоп може да се съмняват в съществуването на спътниците на Сатурн, това е пределно ясно за тренираните ясновидци.


ВЪПРОС No.133
Ако ясновидството представлява точно познание с висока стойност и е висше духовно качество, защо толкова често може да се срещне като притежание на хора с ниско образование и потекло; които очевидно притежават много малко духовност и които често лъжат?

Отговор: Имало е време в много далечното минало когато човешкото тяло е било не така сложно устроен организъм както е сега, преди да бъде развита гръбначно-мозъчната система която да предостави на човек волеви контрол над неговото тяло. По това време симпатичната или неволевата нервна система се е грижила за чисто животинските функции, много подобно на това което прави днес. Тогава човек е бил в много по-голяма степен духовно същество, отколкото е сега, и неговите средства за възприемане на Духовния Свят са били органи, които сега временно не се използват.
Ние имаме в нашето тяло определен брой органи на различно ниво на завършено развитие, някои от които са атрофирали защото са изразходвали своята функция. Мускулите които движат ушите при животните, например, съществуват и при човека, но те не са вече необходими и затова повечето от нас са загубили способността да ги използват. Други органи са на етап на развитие, както например сърцето, което е един неволеви мускул, но е снабден с напречно набраздени мускулни влакна като волевите мускули и в бъдеще ще бъде възможно да се регулира желаната скорост на съкращаване. Друга група от органи са в латентно състояние и сред тях са част от хипофизата и пинеалната жлеза. Ако нямаше да се използват в бъдеще, те сигурно биха атрофирали както всички други органи които са преустановили функционирането и няма повече да бъдат използвани. В далечното минало тези органи били свързани със симпатичната нервна система и са осигурявали на човек неволно ясновидство. Благодарение на връзката им с гръбначно-мозъчната система, в бъдеще те ще осигуряват волевия контакт по желание на човек с Духовните Светове.
По-лесно е да се търкаля един камък по нанадолнището отколкото да се избута до върха; регресът се осъществява по-лесно отколкото прогреса и когато хората желаят развитие в отрицателен смисъл те лесно подновяват отрицателното или пасивното функциониране на хипофизата и на пинеалната жлеза и стават отрицателни или пасивни ясновидци. Но както всяко действие което се практикува посредством неволевата нервна система не може да бъде използвано по желание със силата на волята, това действие е, разбира се, спорадично при медиумите. Понякога, когато силата е на лице, могат да контактуват с Духовните Светове в ограничена степен. Друг път, когато силата е изключена, те не са в състояние да виждат. Затова те често симулират за да получат необходимото възнаграждение.
Човек който  съзнателно развива своите духовни способности контролира вибрациите на двата малки органа посредством силата на волята и той няма ‘’почивни дни’’. Той притежава способността да вижда винаги и по всяко време. Затова в неговите ръце ясновидството е точно познание, но трябва да се разбере, че както тук е необходимо да се правят проучвания преди да се придобият знания, същото е и в онзи свят. Много хора са глупаво скептично настроени спрямо преживяванията и усещанията в свръх-физическите светове, но хората които мислят, че ако човек ‘’вижда’’ в невидимите светове той веднага узнава всичко за тях, са по същия начин глупави. Един сляп човек, който е придобил способността да вижда посредством операция, може да послужи като илюстрация на факта, че ние трябва да се учим да виждаме тук във Физическия Свят, защото отначало той много често затваря очите си, казвайки че е по-лесно да се предвижва по усет отколкото посредством зрение, защото той още не се е научил да определя разстоянието до заобикалящите го обекти. Бебето, което се мъчи да хване луната или нещо друго което се намира на другия край на стаята, също демонстрира този факт. Каквото е горе, такова е и долу, преди човек да бъде обучен само наличието на ясновидство не му помага много и идеята, че защото той вижда задължително знае всичко е безсмислена. Ние, които сме наблюдавали всичко през целия си живот тук, не знаем всичко за този свят; също така и хората които ‘’виждат’’ не знаят всичко за другия свят. Освен това, формите тук са стабилни и не се променят лесно, докато наблюдението и познанието във Вътрешните Светове са усложнени поради пластичността на формите там, защото те често се променят за секунда в отговор на мислите на съществата които действат там.
Да се развие волево ясновидство е трудна задача и затова тази способност притежават малцина, докато отрицателното или пасивното ясновидство, за съжаление е развито от много хора, които нямат високи идеали за да попречат на злоупотребата с техните способности за пари.

ВЪПРОС No.134
Какво разбирате под посвещаване и защо посветените са само мъже?

Отговор: Обикновено под посвещаване се разбира достъп до секретен орден, обикновено след заплащане на такса, но окултното посвещаване е нещо много по-различно.
Когато един човек е полагал усилия да води по-възвишен духовен начин на живот за известно време, пречистил е своите носители е своите тела-носители чрез умствени, морални и физически усилия, той излъчва светлина в невидимия свят и акумулира сила в себе си. След време се достига кулминационна точка когато тази сила трябва да получи изход навън. Тогава в неговия живот се появява един духовен учител който му показва силата която е култивирал, често несъзнателно, и как да я използва. Тази демонстрация се нарича посвещаване. То може да се проведе в храм или не; то може или не да бъде придружено с церемония, както условията диктуват. Нека да бъде ясно разбрано, че никаква церемония не може да даде на кандидата силите които посвещаването го учи да използва, както натискането на спусъка на незареден пистолет не може да произведе изстрел. Церемонията на посвещаването би била безсмислена ако не е кулминация на един живот на ученик на окултизма.
Затова, очевидно е, че посвещаването е неизбежен резултат на заслужени достойнства. То никога не се продава за пари, въпреки че не липсват безскрупулни шарлатани които предлагат на всекиго да го посветят в окултно изкуство за което те самите не знаят нищо; нито пък са желани. Лековерни или неискрени хора които се надяват да придобият зловеща власт над своите събратя чрез култивирането й приемат предложението им. Ако Симон вълшебника е заслужил язвителното порицание на Петър когато се е опитал да купи спиритическа сила срещу злато, ние се чудим какво порицание заслужават тези които се обявяват за комерсиална стока, особено когато те всъщност не са в състояние да осигурят стоката която са обявили за продан.
Задаващият въпроса е в заблуждение като смята, че Посветените са само мъже, поне що се отнася до Lesser Mysteries*. Има жени Посветени и понякога дори Посветени от Великите Мистерии взимат женско тяло за изпълнението на специална задача. Вярно е обаче, че тези които са напреднали толкова много, че имат избор по отношение на пола, обикновено предпочитат мъжко тяло и причината не е трудно да се разбере. Жената има положително витално тяло, но отрицателно плътно тяло и по този начин е някак си ощетена в света, както е устроен понастоящем. Стремейки се към високите идеали и водейки възвишен начин на живот ние одухотворяваме виталното тяло и го трансформираме (трансмутираме) в душа, която е винаги положителна – една сила ползваема независимо от пола – и когато Посветеният носи едно мъжко тяло също така, той е изцяло положителен във Физическия Свят и има по-добър шанс за напредък, отколкото когато използва женски носител.
____________________________________________________________
Lesser Mysteries* - Началните или По-малките Мистерии.
_____________________________________________________________


ВЪПРОС No.135
Не е ли задължение на някой, който е информира за същността на духовно извисения начин на живот, да даде информация и помощ на по-малко запознатите?

Отговор: Положително, знанието е нещо което можем да дадем на другите и все пак да си останем непроменени. Фактически, когато разпространяваме нашите знания, ние помагаме на себе си и увеличаваме нашия собствен запас. Защото никой не знае нещо преди да е разказал за него и да го е обяснил на някой друг и трябва да разберем, че каквото и знание да придобием, то не е изключително само наша собственост, а трябва да се използва за всеобщо добро. Ако ние егоистично го трупаме и отказваме да осветлим другите, то ще действа против нас по същия начин както ако непрекъснато поемаме физическа храна без да се освобождаваме от отпадъците. Ще дойде време когато няма да можем повече да издържим и ще се разболеем. Така е и с хората които придобиват знания относно по-високо духовния начин на живот. Ако те ги задържат в себе си вместо да ги използват за благото на другите, много е възможно те да останат самотни или да се разстроят психически.

ВЪПРОС No.136
Каква квалификация е необходима за да стане човек Невидим Помощник? Целия живот ли трябва да отдаде в стремежа си към духовност?

Отговор: Не, съвсем не: всъщност, никой не е оправдан за това че отдава целия си живот на духовния напредък, ако не е изпълнил всичките си задължения от материалния живот към другите. Задълженията в семейството означават да бъдем видими помощници на мъжът или жената. Които бягат от задълженията си тук, със сигурност на тях не може да се разчита, че ще изпълнят задълженията си на Невидими Помощници в отвъдното.
Затова, търпеливото продължаване на изпълняването на всичките ни земни задължения, влагайки най-доброто на което сме способни, е първото и най-важно качество на стремящия се. Като следващо качество можем да споменем самоконтрола. Докато живеем и работим в нашите плътни тела, тялото на желанията се държи относително под контрол в затвора на плътната физическа материя. Ако загубим самообладание тук, резултатът може да бъде опасен за самите нас и за тези които са около нас, но това е несравнимо с голямата опасност съпровождаща изгубването на самообладание в отвъдния свят, защото нашето тяло на желанията, както ни е известно, може да повреди физическото ни тяло така, че то понякога може да боледува в продължение на седмици като резултат от няколко минутно изпускане на нервите. Но когато е извън плътното тяло и ако силата му се насочи към някой друг, то може светкавично да унищожи цяла армия. Знания също се изискват от един стремящ се. Докато не сме се запознали детайлно със състоянията след смъртта и със схемата на еволюцията, докато не сме си създали изчерпателна представа за устройството на човека и докато не сме се запознали с другите подобни на изброените въпроси, за нас няма да е възможно да даваме информация на тези които са по-малко информирани и да поемем задачите на един Невидим Помощник, това би било същото както да изпратим един неграмотен за учител в училище.
Последно, но не най-маловажно, Невидимият Помощник трябва да бъде изпълнен с всеобхватна любов към хората. Не може да бъдем безчувствени към страданията на нашите събратя тук и в същото време в другия свят да сме изпълнени с любов и желание да им помагаме, както човек който не познава дори и една нота през земния си живот не може да стане перфектен музикант само от простия факт че е умрял или да придобие такава страст към музиката, че да иска да прекара цяла вечност свирейки на хорн или арфа. Затова повтаряме отново, за да станем Невидими Помощници там, първо трябва да се квалифицираме помагайки тук.

ВЪПРОС No.137
С каква цел човек излиза от тялото си?

Отговор: На сегашното ниво от нашата еволюция голямата част от човечеството е привързана към своето тяло по през земния живот.Хората са поставени в малко и тясно пространство защото там могат да бъдат научени определени уроци, което може да се осъществи най-добре чрез изключване практически на всички други пространства и обкръжаващи условия от полезрението. Но идва време, когато човек е израснал достатъчно в познанията си за да е желателно да има по-широка сфера на действие. Тогава тялото става пречка и е целесъобразно да бъде напускано от време навреме. И той бива обучаван по подходящ начин от Старшите Братя да се освобождава по желание посредством волята си. Те от своя страна са били подпомагани в миналото от по-напреднали същества от други планети докато са станали способни да обучават сега други хора които са по-назад в еволюцията си от тях.
Смисълът на излизане от тялото е да се придобият по-широки познания. Но това знание има смисъл само за това, да се помага на другите да напредват. Затова, тези които са способни да напускат телата си са известни като Невидимите Помощници. Тяхно задължение е да помагат и на живите и на мъртвите според възможностите си.

ВЪПРОС No.138
Абсолютно задължително ли е да се води живот на аскет за да стане човек духовна личност и да бъде надарен със спиритически сили?

Отговор: Зависи какво задаващият въпроса има пред вид аскетизъм. Някои хора от Изтока се вмъкват в бъчви снабдени отвътре с остри шипове и се търкалят в тях с цел да умъртвят плътта или се бичуват и нараняват по различни начини за да придобият спиритически сили. Това със сигурност не е правилно. Те може след време да станат ясновидци и те стават, но този начин е така достоен за порицание и неговите резултати са така нетрайни, както е ефекта получен чрез взиране в кристална сфера, чрез пристрастяване към наркотици и други подобни методи.
Трябва да разберем и осъзнаем, че това физическо тяло е нашия най-ценен инструмент и че наше задължение е да му предоставим отговорно цялата необходима грижа за да бъде здраво и да се чувства добре осигурявайки нужните условия за това. Никаква сила която се придобива посредством малтретиране на тялото ни може да бъде висша сила и затова или не се задържа за дълго или не е напълно ефикасна.
Но някои хора под аскетизъм разбират ‘’да се води нравствен и целомъдрен начин на живот’’.  Някои биха желали спиритическа сила без да жертват животинските си наклонности; те се искат да могат да литнат в небесата когато пожелаят и след това да могат да се въргалят в калта. Те искат да продължат да ядат лоша храна, да се тъпчат с месо, алкохол и тютюн, да се отдават на страстите си и на чувствените си желания по всякакъв начин и едновременно с това те искат да имат духовни спиритически сили.
Това не може да стане. Нашите тела са нашите инструменти. А добрият майстор цени добрите инструменти и ги поддържа в най-доброто възможно състояние – остри и чисти. Когато сетивата ни са били притъпени от алкохол и цигари, когато организмът е бил принуден да изразходва цялата си енергия за храносмилане или за отделяне на отпадъците от лошата храна, може ли да се очаква че този човек ще бъде чувствителен и силно усещащ и съзнаващ?
Не може да служим на Бог и на ниските желания. Изборът е наш. Ако искаме да имаме духовни сили трябва да платим цената на чистия живот, трябва да даваме на нашите тела чиста храна и да ги подчиним на правилата на прост и умерен начин на живот, трябва да се откажем от всичко което може да притъпи сетивата ни – алкохол, никотин и други подобни злоупотреби. Ако това се нарича ‘’аскетичен живот, тогава аскетизмът е абсолютно задължителен.

ВЪПРОС No.139
Всички ли деца, до навършването на определена възраст, са ясновидци?

Отговор: Да, всички притежават ясновидство поне през първата година от живота си. До голяма степен зависи от духовното ниво на детето, също така от неговото обкръжение, за това колко дълго ще запази то тази способност, защото повечето деца споделят със своите родители и с възрастните които се грижат за тях всичко което виждат и способността им за ясновидство се повлиява от тяхното отношение. Често на децата се присмиват и нищо не може да нарани така техните чувствителни малки души. Скоро те се научават да изключват възприятията си които предизвикват присмеха на техните родители и детегледачи или се научават поне да задържат в себе си тези преживявания. Ако ги послушаме, те често разкриват пред нас чудни неща и понякога е възможно да се проследи предишния живот посредством информацията получена от малкото дете. Това може да стане, разбира се, ако детето е умряло когато е било дете в предишния си живот защото тогава то е пребивавало само за период от една до двадесет години в Невидимия Свят, така че е възможно да се провери неговата информация. Децата, които в предишния си живот умират като деца, имат много по-голяма способност да помнят миналото и да притежават ясновидство отколкото другите, защото виталното тяло и тялото на желанията не се раждат по време на физическото раждане на детето, а когато то е навърши седем и четиринадесет години, съответно, а това което не се е родило не може да умре, така че ако детето умре преди раждането на виталното тяло или на тялото на желанията, то няма да отиде на Второто и Трето Небе, а ще остане в Света на Желанията и ще бъде родено отново със същото тяло на желанията и ум които е притежавало в предишния си живот и затова ще може много повече да помни какво се е случило тогава. Авторът попадна на един такъв случай преди няколко години в Южна Калифорния.
Един ден в Санта Барбара, един мъж на име Робертс си вървял по улицата когато едно детенце изтичало към него, обгърнало с ръце коленето му и му казало ‘’татко’’. Господин Робертс си помислил, че някой иска да му натрапи това дете и възмутено се отскубнал. Майката на детето също се смутила от действието му и го дръпнала настрани. Но детето продължавало да вика: ‘’Това е моя татко, това е моя татко’’. Поради обстоятелствата които ще станат ясни по-късно, случилото се не давало спокойствие на мислите на господин Робертс и той посетил един човек когото ще наречем ‘’Ь’’. Заедно те отишли в дома на детенцето където то живеело заедно със своите родители и след известни преговори им е било позволено да разпитат дъщеря им. Още щом момиченцето зърнало господин Робертс, то изтичало отново към него и му казало ‘’татко’’. След това, като резултат от разговор с прекъсвания през целия следобед, детето разказало следната история, която излагаме тук в свързана последователност.
Едно време тя живеела с господин Робертс като неин баща и с друга майка в малка къща край един поток където цъфтели цветя (тук тя изтичала навън и донесла няколко върбови клонки). Там имало дъсчено мостче над потока по което й било забранено да преминава за да не падне във водата. Един ден господин Робертс напуснал майка й и нея за да не се върне никога вече. ‘’Тя стана неподвижна и умря’’, каза след това детето. ‘’Аз също умрях, но аз не умрях, аз дойдох тук!’’.
След това господин Робертс разказал своята история. ‘’Преди около осемнадесет години той живеел със своя баща, пивовар, в Англия. Той се влюбил в тяхната прислужница, но бащата отказал да даде разрешение за женитба. Младите избягали от Лондон, оженили се, отишли в Австралия, където той разчистил малко пространство в гората за ферма и построил къща до поток където растели върби. Имало дървено мостче над потока. Родило им се детенце и когато то станало на около две години, господин Робертс един ден отишъл до едно сечище което се намирало на около една миля от хижата и там един служител на реда се приближил към него с пистолет и го арестувал заради банков обир извършен в същата вечер когато той напуснал Лондон.
Той настоявал че е невинен, умолявал да го пуснат при своята съпруга и детето си за да се погрижи за тях, но полицаят се страхувал от капан който ще му попречи да го предаде в ръцете на властите и под заплаха на оръжието отвел господин Робертс до крайбрежието. След това, той е бил отведен в Англия, съден за обира и е бил обявен за невинен. До тогава властите не обръщали внимание на неговите непрестанни молби да се погрижат за жена му и детето му, които сигурно вече са умрели от глад в дивата провинция на Австралия. Била изпратена телеграма, организирано издирване и след време отговорът се появил. Открити били останките на любимите и господин Робертс заминал за Америка, един човек с разбито сърце.’’
След това на детето внимателно били показани снимки, измежду тях имало две снимки на господин Робертс и неговата съпруга. Външният вид на господин Робертс се бил променил много откакто са били направени снимките. Въпреки това, когато детето стигнало до тези снимки, тя радостно извикала: ‘’О, ето го татко!’’. Тя също разпознала на снимката своята майка, в предишния живот. Малкото дете е било само на около три години когато се срещнали с господин Робертс и не е възможно да си е измислило такава история. По-късно този случай е бил разследван от един от най-популярните вестници в Южна Калифорния, Лос Анжелис Таймс, и откритите факти са идентични с изложените тук.

ВЪПРОС No.140
Каква е разликата между бяла и черна магия и какъв ефект има практикуването на черна магия върху душата?

Отговор: Магия е процесът при който можем да постигнем определени резултати които изглеждат невъзможни от гледна точка на познатите обикновени закони. Някои хора са опознали закони на природата които са неизвестни за повечето хора и са станали адепти служейки си с духовните сили. Те използват тази сила  за да помагат на ближните си, когато това може да се осъществи в хармония със законите на тяхното израстване. Други, изучавали законите и придобили възможността да си служат със същите сили на вселената, използват своите способности за егоистични цели, за да придобият власт над ближните си.
Първата спомената група е групата на Белите Магове, втората е групата на Черните. Двете групи използват и си служат с едни и същи сили, разликата е в мотивите които ги подтикват. Мотивите на Белия Маг са само любов и милост. Въпреки че мислите за отплата не са му присъщи, един чудесен душевен растеж се получава като резултат от използването на магическата сила. Той не очаква печалба от прилагането на таланта си, но получава такава в хилядократен размер. Черният Маг, от друга страна, е в окаяно положение защото казано е: ‘’душа която греши ще умре’’, и всичко което прави в противовес на законите на Бог, ще има за резултат неизбежно влошаване на качествата на душата.
Черният Маг посредством знанията и способностите си може понякога да запази постигнатото еволюционно ниво в продължение на няколко животи, но след това настъпва момент когато душата се разрушава и Его се връща в това което може да наречем дивак.
Черната магия в миньорния си вид, като хипнозата например, понякога причинява вродено слабоумие през бъдещ живот. Хипнотизаторът лишава своите жертви от свободното използване на техните тела. Под ударите на закона за причинно-следствената връзка, той след това е окован към тяло с увреден мозък, който препятства нормалното му изявяване. Не трябва да правим извод, обаче, че всеки случай на вродено слабоумие е следствие на такава злоупотреба на Его през миналия живот; има и други причини които могат да доведат но вродено слабоумие.

ВЪПРОС No.141
Вие говорите за западни и източни школи на окултизъм. Не е ли западната школа по-добра, и ако е така, защо?

Отговор: Сега на земята съществуват няколко различни раси. Индийската е първата раса от настоящата Арианска Епоха, а Англосаксонската е петата. Естествено най-новото учение е дадено на най-напредналите хора. Затова западната религия, Християнството, в голяма степен превъзхожда Хиндуизма и Будизма на Изтока. Тайните учения на Изтока също не са на нивото на тези от запада. В страните на Изтока голямо ударение се поставя върху състоянието на тялото за да може то да култивира спиритически способности. Те поставят тялото в определени позиции като едновременно с това извършват трудни дихателни и други физически упражнения, които не са необходими според западния метод. Всъщност, западното тяло съвсем не е податливо на тези въздействия. Освен това, ученикът на Изтока е под абсолютния контрол на своя духовен учител когото той нарича ‘’Господар’’, и чиито заповеди той трябва да изпълнява до-най малкия детайл без да пита защо. Н запад, ние следваме учението на Христос, който е казал на своите ученици: ‘’Не ви наричам вече слуги, защото слугата не знае що върши господарят му; а ви нарекох приятели, защото ви казах всичко, що съм чул от Отца си.’’ (Йоан, 15:15). Затова духовният учител в Западния Свят е в най-близки приятелски отношения със своя ученик и винаги е готов да отговаря на неговите въпроси доколкото е в състояние в зависимост от нивото на развитието си.
Разбира се, в Източния Свят има известен брой много напреднали хора, които са достигнали високо ниво в ученията на тяхната школа, но това ниво обикновено се постига посредством западните методи за по-кратко време и с по-малко усилия.

ВЪПРОС No.142
Каква е разликата между етерното зрение, ясновидството и зрението принадлежащо на Света на Мисълта?

Отговор: Ако наблюдаваме човек чрез етерно зрение, ние първо виждаме неговото облекло отвън, след това подплатата отвътре, неговото бельо, неговата кожа, ребрата и различните органи на тялото му по посока на наблюдението, след това гръбначните прешлени, мускулите, кожата и дрехите му от вътрешната страна. С други думи, ние виждаме през него. Посредством етерното зрение човек може да вижда през книги, хартия, писма, стени или праз всякакъв обект на близко разстояние. Фактически, тази способност може да бъде наречена зрение от рентгенови лъчи. Само една субстанция е непроницаема за неговата всепроникваща способност. Стъклото е непрозрачно за етерното зрение както е каменната стена за обикновеното физическо зрение поради същата причина, може би, че стъклото е много добър изолатор на електричеството.
Когато наблюдаваме човек или предмет чрез обикновено ясновидско зрение, ние виждаме неговото тяло на желанията и съставните части на другите му тела отвътре и отвън – всяка частица едновременно и по едно и също време.
Трудно е да се чете книга или дори писмо с етерно зрение защото трябва да четем през други страници което замъглява тази която искаме да прочетем. Когато използваме обикновено ясновидство, изглежда като че ли книгата се е разпростряла така че можем да четем всяка страница или всяка част без да е нужно да гледаме през друга част. Но когато наблюдаваме даден обект със зрението присъщо на четирите по-долни области на Света на Мисълта, а авторът няма собствени познания за по-горните области, ние откриваме че вместо форми там има кухи празни пространства или матрици, които ни говорят разказвайки за себе си. Необходимостта от изследване и проучване не е нужна в този свят. Там узнаваме изведнъж всичко за обекта на нашето внимание. Има, обаче, една любопитна подробност във връзка със знанието придобито по този начин – то се появява в нас цялото изведнъж. Сумата от това знание е цялото и няма нито начало нито край. Поради това, обикновено е херкулесовски трудно да се разкрие в една подредена последователна концепция която да бъде изложена разбираемо за нас самите и за другите.

ВЪПРОС No.143
Безопасно ли е за човек със силно отслабена нервна система да се занимава с окултните упражнения дадени от Розенкройцерите или е необходимо този човек първо да оздравее? Може ли здравето да се възстанови посредством окултна тренировка?

Отговор: Духовните тренировъчни упражнения направени публично достояние от Розенкройцерите са само две: сутрешното и вечерното. Вечерното упражнение представлява ретроспекция на събитията от деня в обратен ред. По време на този преглед стремящият се старае да култивира чувство на възможно най-искрено разкаяние за всичко което може да е сторил погрешно или не на място и също така да чувства интензивна радост ако е успял да коригира и поправи предишното си поведение във всяко действие през изминалия ден. Сутрешното упражнение представлява концентриране върху висок идеал, Христос, например.
Ако човек с нервен темперамент се постарае тихо и спокойно да изпълнява тези упражнения ще почувства много благотворен ефект, особено ако се стреми да отпусне всеки мускул от тялото по време на упражненията.
Поведението на една котка дебнеща пред дупката на мишка предлага отлична илюстрация на релаксацията. Тя застава в перфектна поза; тихо и спокойно очаква появяването на мишката. Никаква енергия не се изразходва в раздразнително нетърпение. Тя спокойно поддържа увереността си, че рано или късно добрата възможност ще се появи. Цялата й енергия е запазена за субливния момент когато ще скочи за да грабне плячката. Ако ученикът напълно отпусне мускулите си, тихо и спокойно прегледа случките от деня през вечерното упражнение и се концентрира върху един възвишен идеал през сутрешното упражнение, нервността постепенно ще изчезне и един ден благоприятната възможност ще се появи; духовното зрение ще се разгърне.

ВЪПРОС No.144
Щом здрав организъм е необходим за духовно развитие, какво е становището в учението на Розенкройцерите за човек който в настоящия момент не е в най-добра физическа кондиция? Дали перфектно здраве ще бъде един от резултатите от изучаването на тази философия и ако учението се практикува, дали това ще позволи на човек да се съхрани в добро здравословно състояние?

Отговор: Задаващият въпроса започва с погрешна концепция, а именно, че здрав организъм е необходим за истинско духовно развитие и вероятно, също така, забравя разликата между ‘’здрав’’ и ‘’чувствителен’’. Много хора назад в развитието си притежават най-здравите физически тела, но съвсем не са чувствителни по отношение на духовните вибрации. Една илюстрация ще изясни това: Авторът е имал един будилник, евтин часовник, в продължение на много години. Понякога е бил слаган в куфар и пренасян от носачи по-най невнимателен начин и след това когато е бил изваждан от куфара след цялото тръскане и след като са се били отнасяли така зле с него, той все още върви и продължава да показва времето някак си, ако нямате нищо против грешка в плюс или минус от няколко минути. Такъв часовник е здрав, но не е точен.
От друга страна, един хронометър който се използва на борда на кораб, е един изключително деликатен часовник. Той са поставя върху балансиращи пружини които го поддържат постоянно в хоризонтално положение компенсирайки и най-слабото движение на кораба, така че хронометърът да може да поддържа перфектно точното време защото хиляди животи понякога зависят от екстремната точност на този уред. Капитанът, който води кораба в необятния океан знае на какво разстояние източно или западно се намира от Гринуич в Англия, посредством този точен часовник – Хронометъра. Когато той изчисли разликата между 12 часа на обяд на мястото където се намира и времето показвано от хронометъра той получава точната локация на кораба, локация на която той разчита и доверява живота на всичките си пътници и милиони долари, цената на имуществото поверено на неговата грижа. Сравнението между чувствителния хронометър и грубия будилник илюстрира разликата между ‘’чувствителен’’ и ‘’здрав’’.
Когато разбираме висшите философски учения, когато водим начин на живот на който те ни учат, нашето тяло става в най-голяма степен чувствително и за него трябва да се полагат повече грижи отколкото са нужни за тялото на един индианец или негър от джунглите на Африка. Те нямат така фино устроена нервна система както бялата раса. Тези които се интересуват от духовното развитие са особено чувствителни, затова когато напредваме става необходимо да се грижим все повече и повече за този инструмент. Но също така учим законите на неговата природа и как да се приспособяваме към тях. Ако прилагаме знанията си на практика за нас става възможно притежаването на такъв чувствителен инструмент и поддържането му в добро здравословно състояние.
Има случаи, обаче, когато е нужно заболяване което да предизвика определени изменения в организма които са предвестник на стъпка на по-високо стъпало в духовното извисяване, а в този случай, разбира се, болестта е благословение а не проклятие. В общия случай обаче, може да се каже че изучаването на висшите философски учения винаги ще допринася за подобряване на здравето, защото ‘’знанието е сила’’ и колкото повече знаем толкова по-добре се справяме с всички обстоятелства при всички условия, ако разбира се прилагаме нашите знания на практика и живеем както трябва – ако не сме просто слушатели а също и изпълнители, защото никое учение няма да е от полза за нас ако не се включи в живота ни и не се живее ден след ден.

ВЪПРОС No.145
По какъв начин ще ни помогне в живота след смъртта, ако сме култивирали ясновидство в настоящия живот?

Отговор: По много начини.На първо място, много хора имат голям страх от смъртта; само споменаването на думата смърт предизвиква полазване на тръпки по гърба им и те винаги се стремят да избягват тази тема. Страхът от смъртта генерира мисъл-форми от ужасен вид и когато човек напусне тялото си при смъртта за да встъпи в Невидимия Свят той вижда тези ужасни форми заобикалящи го като множество демони и понякога те могат да го накарат да загуби разсъдъка си. Те са обаче негови рожби и той не може да се освободи от тях докато не се научи, че те нямат власт над него и докато безстрашно не им заповяда да изчезнат. Тогава те се стопяват като сняг огрян от слънцето.
Човек, който е култивирал ясновидство през земния си живот, също бива измъчван ор различни елементални създания при първото си встъпване в Невидимия Свят, които приемат също така ужасяващи форми. Те разпознават в ново посветения своя бъдещ господар и се стремят да го отклонят от намеренията му сплашвайки го, но понеже той обикновено е подпомаган и подкрепян от духовен учител и му е казано, че тези създания нямат власт над него, той много бързо преодолява страха. Когато по-късно той напуска тялото си при смъртта и встъпва в Невидимия Свят, той вече е запознат до голяма степен с това което може да види там и не се страхува да го преодолее.

ВЪПРОС No.146
Съзерцанието на Бог вътре в нас, ако се прави системно и упорито, би ли помогнало на някого в духовното му израстване и в израстването му до Адепт?

Отговор: В настоящето, ние живеем във всекидневно трудещия се Западен Свят*, където всеки трябва да върши своята работа. Всеки от нас има работа за вършене и ако бягаме от нея за да се вглеждаме да болка в себе си, ние не само няма да израстваме, а ще дегенерираме духовно.
Някои хора, за съжаление, се чувстват оправдани да изоставят земните си задължения когато си въобразят, че духовният напредък ги зове, но докато не сме изпълнили всяко задължение тук не може да има истински духовен напредък; всичко което ни изглежда като такова накрая ще се превърне във вятър и мъгла.
Страните от Далечния Изток илюстрират като лош пример ужасните резултати които се получават в следствие на занемаряването на материалните задължения в интерес на това което те си представят че е духовна мощ. Там някои хора изтощават и деформират тялото си посредством такива практики като държане на едната ръка над главата докато изсъхне. Това не е истинска спиритуалност и не допринася за доброто на света. Казано е от едно време, че ‘’всеки тежи на мястото си’’.
Но вярно е също, че това което не е предназначено да извиси всички, никога няма да повдигне индивидуално никого. Най-дълбокото и идващо от сърцето желание да се прави просто добро, е единствената валидна проява при полагането на усилията които са присъщи на култивирането на духовна сила. Известни са случаи когато майки са присъствали на сбирки на които се е дискутирало как по-добре да се грижат за дома и децата, докато междувременно са оставяли децата си сами без надзор и грижа в къщи. Тези случаи не са преувеличени или шега, те съдържат повече истина отколкото фантазия. И хората които дърдорят за духовност, които желаят да съзерцават ангела в себе си и занемаряват семейството си и другите си насъщни задължения са също като тези майки. Колкото по-скоро се събудим за реалността на факта, че никое сегашно задължение, колкото и да е скромно, не може да бъда занемарено безнаказано заради заниманията за духовния напредък колкото и да е превъзнасян, толкова по-добре ще бъде за нас и за всички около нас. Бихме посъветвали задаващия въпроса да прочете стихотворението на Longfellow ‘’Красива легенда’’. Много е подходящо за случая: Един монах е коленичил на каменния под когато му се явява красиво видение на Христос точно когато обедният камбанен звън го призовава към портата, където бедните очакват милостиня. Негово задължение е да им я дава всеки ден. Тогава в главата на монаха изниква въпроса, дали да остане при Благословения Пришълец или да го изостави заради раздаването на гладните просяци? Но един глас вътре в него му казва:
‘’Изпълни дълга си, това е най-доброто,
Останалото остави на Господа.’’
Той последвал повелята на този глас изоставяйки Видението в килията си и чудейки се дали ще бъде още там когато се върне. Той е чувствал, че е правилно да изпълни дълга си към другите независимо от това, че ще причини загуба на себе си и когато, след като е раздал милостинята на бедните се връща в килията си, Видението го поздравило с думите: ‘’Ако ти беше останал Аз щях да си отида’’.
____________________________________________________________________
Западен Свят*  - Страните в които Християнството е официална религия.
____________________________________________________________________


ВЪПРОС No.147
Н е ли документирано, че някои хора са развили спиритически способности, ясновидство, шесто чувство или както и да желаем да го наречем чрез нравствен живот в хармония с всемирните закони и не се ли получава така, че ученията на съвременния окултизъм, които съдържат толкова много сложна терминология, притежават тенденцията да предизвикват объркване вместо да довеждат до желания резултат?

Отговор: Пътят на развитие във всеки случай зависи от темперамента и характера на стремящия се. Има два пътя, мистичния и интелектуалния. Мистичният обикновено е лишен от интелектуално знание; човекът следва това което диктува сърцето му и се стреми към Бога както той го чувства, повдигайки се нагоре без да съзнава някаква определена цел и накрая придобива познанието. През средните векове хората не са имали това интелектуално ниво на развитие каквото ние имаме сега и тези които са чувствали зова за възвисен живот обикновено са следвали мистичния път. Но през последните няколко стотин години, след появата на съвременната наука много повече хора със високо развит интелект населяват земята;главата напълно господства над сърцето, материализмът доминира над всички духовни импулси и мнозинството от мислещите хора не вярва на нищо което не може да види или да докосне. Затова трябва да се включи техния интелект за да може да се позволи на сърцето да повярва това което интелектът е одобрил. Като отговор на тази необходимост съвременните школи на окултизъм се стремят да направят връзка между научни факти и спиритуални истини.
Материалистическата ориентация на ума е, разбира се, особено възприета в Западния Свят и Орденът на Розенкройцерите беше основан през 13тия век за да подготви антидот срещу отровата на материализма който може да бъде даван при неотложна нужда, както в този случай. Paracelsus, Comenius, Helmond, Bacon          и други са предоставяли в по-завоалирана форма учението което сега ясно се провъзгласява за да демонстрира, че науката, изкуството и религията са тройно единство което не може да се разедини без да пострада нашия възглед за света.
Истинската религия обхваща и науката и изкуството защото проповядва красив живот в хармония с всемирните закони.
Истинската наука е артистична и религиозна в най-точния смисъл защото ни учи да почитаме и да се съобразяваме със законите които управляват нашето благополучие и обяснява защо начинът на живот съобразен с религиозните принципи води до здраве и съвършенство.
Истинското изкуство е просветеност по своята същност както науката и възраждащо по своето въздействие както религията. В архитектурата срещаме най-субливното представяне на космическите силови линии във вселената. Тя изпълва духовния човек с мощно обожание и преклонение, породени от благоговейната концепция за властващото над всичко великолепие и величие на Всевишния. Скулптурата и изобразителното изкуство, музиката и литературата ни вдъхновяват с чувство за превъзхождащата всичко любов на Бог, безсмъртен източник и цел за целия прекрасен свят.
Нищо по-малко от едно такова всеобхватно учение би могло да отговори на нуждите на голямата и напредваща група от хора, затова техно-насочената религия е абсолютно необходима понастоящем.


ВЪПРОС No.148
Възможно ли е да се култивира ясновидство посредством използването на наркотици, посредством взиране в кристал или посредством дихателни упражнения и дали тези методи не дават по-бърз резултат от методите които препоръчвате вие?

Отговор: Да, възможно е да се развие определен вид ясновидство посредством който и да е от споменатите методи, но когато човек придобива шесто чувство по такъв начин той не е господар на своята способност; силата за осъществяване на ясновидство се съдържа в кристала, но не и в човека.Той е в подобно положение на човек който се учи да язди в школа за езда където конете са обучени да позволяват да бъдат яздени. Ученикът не придобива способност да се спрвя с непокорни животни, а просто язди защото животните му позволяват.
Ако човек се научи да подчинява един див кон той ще може да подчинява и други и да язди посредством собствената си способност да бъде господар на коня. И когато човек е използвал собствената си воля вместо наркотични вещества и взиране в кристал за да покори собственото си тяло и да култивира ясновидство, той ще е придобил качество на душата което ще му позволява да го използва през всички бъдещи животи. Ако е ползвал взиране в кристал и наркотици, той ще загуби тяхната сила при смъртта си и ще трябва да чака за кристал и наркотици до новия си живот за да тренира новото тяло и затова резултатът от използването на тези методи е загуба на време и усилия. Ако вземем под внимание факта, че наркотиците и дихателните упражнения имат ужасен разрушителен ефект върху организма, ще стане ясно 1е тези методи са изобщо неприемливи. Много хора се намират в заведения за душевно болни или в санаториуми за туберкулозни поради практикуване на дихателни упражнения, а ефектът от използването на наркотици е добре известен.
Всъщност, има различни ясновидци. Има такива които притежават такива ка1ества, че могат да бъдат уподобени на затворник в килия зад решетки. През прозореца на килията се открива някаква гледка; той не може да избегне гледането на това което се открива пред погледа му защото не може да се обърне и да избяга. Пред прозореца в килията му има и капаци които той също не може да контролира. Така че, когато капаците са отворени, той трябва да гледа всичко което минава пред прозореца независимо от това дали гледката му харесва или не.Способност от такъв вид е абсолютно проклятие защото понякога пред погледа на такъв ясновидец се разиграват ужасни сцени. Авторът си спомня случая на един господин който притежаваше такъв вид способност. Веднъж когато той е изнасял лекция пред някакво събрание по време на войната във Филипините, пред неговия взор се е появила сцена от сблъсъка между филипинците и нашите войници. Той видял разкъсани коне които падат и вътрешностите им се влачат по земята, нашите разсичани на парчета от щиковете на местните и т.н. В невъзможност да изключи видението, той смъртно пребледнял, но тренираната му воля му позволила да завърши лекцията без да привлече вниманието на публиката.
Има други ясновидци които имат само частичен контрол върху зрението си и не могат да разчитат на способността си по всяко време. Към тази група принадлежи обикновения медиум който продава способностите си срещу възнаграждение. По времето когато силата е включена тя може да дава много добро тълкуване и да казва истината, но друг път когато силата е изключена може да има изкушение да симулира ясновидство за да си осигури заплащането необходимо за наема на офиса или лични нужди.
Единственият безопасен начин за култивиране на качеството ясновидство е посредством тренировката предлагана от мистерийните школи, но тези упражнения и напътствия за развитие на висши способности никога не се продават за пари или каквито и да е материални ценности. Те винаги се дават безплатно като заслужена награда. Човек който притежава тази способност, култивирана посредством техните методи, няма почиви дни, но той никога няма да се съгласи да я използва за да задоволи нечие любопитство, за тестове или други несериозни цели. Той насочва цялата си енергия за да помогне за възхода на човечеството.


ВЪПРОС No.149
Кое е най-подходящото време сутрин за концентрация?

Отговор: Целта на духовните тренировъчни упражнения, и сутрешното и вечерното, е да доведе ученика в съзнателен досег с Невидимите Светове и няма по-добро време от сутринта, защото през нощта духът излиза от плътното тяло и встъпва в невидимия свят изоставяйки тялото в спящо състояние; а това което кара тялото да се събуди сутрин и фокусира съзнанието ни върху материалния свят посредством сетивата, е завръщането на духа. Wordsworth ни предлага хубавата си:

‘’Ода за безсмъртието’’:
Душата която се появява с нас, нашата звезда на живота,
Е била някъде другаде и идва от далече:
Не в пълна забрава и не в абсолютна голота,
А носеща облаци от слава защото идваме от Бог, който е нашия дом:’’

‘’Небесата се разстилат около нас през нашето ранно детство!
Сенките на затвора започват да се затварят около растящото момче,
Но той съхранява светлината, и накъдето и да се разпространява,
Той я вижда в своята радост.’’

‘’Младостта, която всеки ден идва от изток
Трябва първо да пътува, докато е свята
И от великолепно видение е привлечена по своя път;
Накрая човек я възприема и тя умира
И избледнява в светлината на идващия ден.’’

През живота на човек, Вътрешните Светове са по близо до него през годините на детството, както казва Wordsworth, защото тогава е утрото на живота, така е и за нас; когато се събуждаме сутрин ние сме в най-близък контакт с Духовните Светове в сравнение с всяко друго време от деня и тогава е най-лесно да се върнем в тях. Затова, ученикът би трябвало да изпълнява упражненията си точно в момента на събуждането, без да позволява на мисълта да се отклонява в никаква друга посока. Той би трябвало да отпусне тялото си напълно, така че нито един мускул да не е напрегнат и да съсредоточи мисълта си върху висок идеал или върху първите пет стиха на Евангелието на Св. Йоан – или изречение по изречение или като цяло. Това ще го накара да се докосне до космическите вибрации. Той би трябвало да притъпи сетивата си така, че да не чува нищо. Когато успее, картините от Света на Желанията ще се появят пред неговото вътрешно зрение. Отначало само понякога, по-късно все по по-често и все по-ясни и системното практикуване ще ги направи перфектни.
За повечето хора, обаче, вечерното упражнение е от по-голяма важност и вероятно ще донесе по-бързо положителен резултат, защото то оказва въздействие върху живота който водим и ни облагородява така, както сутрешното упражнение не може.


ВЪПРОС No.150
Трудно ми е да преглеждам събитията на деня в обратен ред докато правя вечерното упражнение. Това абсолютно задължително ли е, и ако е, защо?

Отговор: По време на вечерното упражнение ученикът преглежда и преценява живота си за този ден. Тогава той извършва работата, която обикновено е предназначена за Чистилището и Първото Небе. Там живота се живее в обратна посока, от ефектите към причините, с цел да разберем как и защо страдания са резултат от нашите грешки. Преглеждайки живота си за деня, в обратен ред от ефектите към причините, ние забелязваме че всичките ни беди и изпитания са били причинени от предишни действия през изминалия ден или през някой друг ден от нашия живот.
Нашата задача е да открием тази причина и да анализираме какво предизвиква всяко събитие, така че в бъдеще да знаем как да се възползваме от обстоятелствата за душевен растеж и да избягваме погрешното. Затова, ако проследяваме ежедневните преживявания в обратен ред, ние печелим чрез натрупване на опит сега, веднага, вместо да чакаме докато сме напуснали този живот и сме принудени да събираме плодовете на нашите дела в Чистилището и на Първото Небе.


ВЪПРОС No.151
Какво значение имат дихателните упражнения за развитието на тялото и ума?

Отговор: Значението на дихателните упражнения зависи от познанията на човека който ги предлага. Дихателните упражнения дадени в издания на така наречени учители, които се намират чрез обяви за курсове по екстрасензорно развитие, са изключително опасни и много хора са се озовали в психиатрични клиники или са умрели от туберкулоза защото са се опитвали да ги практикуват. Всяко човешко същество е индивидуалност и има нужда от индивидуални упражнения. Подходящите упражнения може да бъдат дадени само от човек, който е ясновидец и следователно е в състояние да наблюдава израстването на определени етерни органи във физическото тяло на неговия ученик. Той, също така, трябва да знае как да се осъществи това израстване при всеки индивидуален случай. Всеки, който има способността да предоставя тези индивидуални упражнения, също така знае как да проверява за нежелателни ефекти. Но един такъв духовен учител не пуска обяви за екстрасензорно развитие срещу определено заплащане. Такива упражнения никога не са продават за пари, а винаги се дават като заслужена награда.
Причината е очеридна. Някой, който има способността ясновидство по волева команда, притежава изключително голяма сила; ако се злоупотребява с нея тя може да бъде по-разрушителна от всяко оръжие на земята. Тя може да предизвиква паника в борсите на земята, да предизвиква войни и вражда между хората навсякъде и по този начин притежателят и’ би се превърнал в заплаха за хората, освен ако той не е такъв манталитет че никога не би използвал способността си за друго, освен за добро. Силите, които стоят зад еволюцията, Старшите Братя на човечеството, които са развили тези сили и са способни да обучават хората, се грижат много добре никой да не се добере до тази сила докато не е дал доказателства за безкористност и докато не се е обвързал с клетва и определени ограничения. Поради това, може да се каже че никой не би трябвало да се заема с дихателни упражнения освен ако са препоръчани от подходящ духовен учител и не е нужно да се обикаля света за да се намери такъв учител. Стремящият се е по-добре да се старае да върши добро и да прилага способностите които притежава сега в средата в която живее защото това е най-добрия градивен начин за придобиване на висша сила. Когато се е подготвил достатъчно добре, учителят ще се появи в живота му и той дори и за момент няма да се усъмни в истинската стойност на учението което ще получи В потвърждение на това прилагаме едно много хубаво стихотворение:
‘’Не си губи времето в копнеж по сияйни невъзможни неща;
Не стой бездейно да чакаш
Да ти поникнат ангелски крила.
Не презирай обикновените неща,
Всеки не може да бъде звезда;
А разпръсквай част от тъмнината
Светейки там където си.
Има нужда и от малка свещица
Както и от ослепителното Слънце,
И най-скромното дело облагородява
Ако е заслужавало да бъде сторено;
Може би никога няма да бъдеш призован
Да осветиш далечни тъмни пространства,
Затова изпълнявай ден след ден мисията си
Светейки там където си.’’


ВЪПРОС No.152
Не е ли невидимият свят, за който разказвате, много нереален и мъгляв в сравнение с този свят в който живеем сега?

Отговор:Бог е първичната реалност. Светът на Желанията и Светът на Мисълта са на една и две крачки по-близо до централния източник на енергия и следователно те са по-реални. Да бъде ‘’реален’’, задаващият въпроса вероятно свързва с факта, че в този свят формите са стабилни и не се променят лесно, докато в Невидимите Светове те са повече от неустойчиви и пластични и се променят със скоростта на мисълта, но животът вътре е реалността, а не формата. Стабилността не е признак на реалност. Всичко на света, което сега е изкристализирало и е стабилно, първо е съществувало в пластичен вид в Невидимия Свят. Всичко, което е сътворено от ръката на човек, е било първо в състояние на мисловна форма в ума на създателя си.
Когато един архитект възнамерява да построи къща, той първо обмисля това. Той се стреми да оформи една идея възможно най-ясно – как трябва да изглежда къщата. Ако строителят би бил способен да вижда мисловната форма в ума на архитекта, той би могъл да работи без план, но идеята на архитекта е скрита от него под булото на плътта и затова е необходимо архитектът да изложи идеята си на хартия и да изготви план. Това е първия етап на кристализация; след това строителят построява къщата от желязо, дърво и камък.
Според повечето хора, тази къща е много по-реална от мисловната форма в ума на архитекта, но в действителност това не е така. Бетонната къща може да бъде моментално разрушена от земетресение, от взрив или по друг начин, но идеята в ума на архитекта ще съществува докато той е жив и от тази идея може да бъде построена нова къща, или много къщи, по всяко време, да, дори и след смъртта на архитекта къщата все още ще съществува като модел в етера и всеки ясновидец който е в състояние да контактува с Невидимия Свят и да чете в паметта на природата, може да го види там по всяко време, въпреки че може да са отминали милиони години. Затова Невидимият Свят е източника и вечния запис на всичко което е или е било тук, следователно той е основната реалност


















Няма коментари:

Публикуване на коментар