сряда, 16 март 2016 г.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ТОМ I; РАЗДЕЛ V

ФИЛОСОФИЯТА НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ
ВЪВ
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ТОМ I
от
МАКС ХАЙНДЕЛ



РАЗДЕЛ V
Въпроси отнасящи се до
СПИРИТУАЛИСТИЧЕСКИТЕ ФЕНОМЕНИ


ВЪПРОС No.119
Практикуването на способности на медиум вредно ли е за здравето?

Отговор: Когато един човек става медиум за обезплътен дух който влиза в тялото му, какъвто е случаят на транс-медиумите, когато този дух влиза в притежание на това тяло и го използва както собственикът би го ползвал, тогава се нанася малка вреда или никаква, при условие че контролиращият дух не злоупотребява с възможностите му.
В действителност, съществуват някои случаи когато контролиращият дух може да се грижи по-добре за тялото отколкото притежателя му и може понякога да подобри здравословното му състояние. Но духовете, които имат високо етична природа, обикновено не контролират медиум, по-възможно е привързани към земята, груби и низки духове, като например индианците и други с подобна природа, да придобият контрол над медиумистичната личност и когато са в притежание на тялото те биха могли да го използват за задоволяване на желанията си за пиене на алкохол и секс. Така те причиняват увреждания на организма и влошаване състоянието на инструмента.
В случаите на материализиращ медиум, бихме могли да кажем, че въздействието винаги е вредно. Материализиращият се дух влиза в жертвата и след това изтегля етера на виталното тяло през далака защото разликата между материализиращия медиум и обикновения човек се състои във факта, че връзката между виталното тяло и плътното при медиума е изключително хлабава, така че е възможно това витално тяло да бъде извлечено на голямо разстояние. Виталното тяло е носителят където слънчевите токове ни дават жизненост. Лишено от оживяващия принцип, тялото на медиума по време на материализирането понякога се свива до почти половината от своя нормален размер; плътта става мека и отпусната и искрата на живота едвам мъждука. Когато сеансът е приключил и виталното тяло върнато обратно, медиумът се е събудил и е в нормално съзнание. Тогава той изпитва чувство на ужасно изтощение и понякога, за нещастие, започва да пие алкохол за да съживи виталните сили. В този случай, разбира се, здравето много скоро ще пострада и медиумът ще стане заклет алкохолик.
По всякакъв начин практикуването на медиумистични способности трябва да се избягва, защото освен опасността която съществува за инструмента, има и други и далече по-сериозни съображения засягащи по-висшите тела и които по-специално са във връзка със състоянието след смъртта.


ВЪПРОС No.120
Къде медиумите правят своите така наречени пътувания на душата, какво е това което напуска физическото тяло и може ли то да живее в будно състояние за да събира информация?

Отговор: Един медиум е пасивен или неволеви ясновидец и е под контрола на един дух от Света на Желанията. Във Физическия Свят той или тя може да се сравни с жертвата на хипнотизатор. Що се отнася до хипнотизатора, той се вижда от своята жертва в будно състояние, докато медиумът не вижда духа който я хипнотизира докато не е изведена от своето тяло. Тогава тя е облечена в тялото си на желанията и затова обикновено не е в състояние да си спомни преживяванията си. Всичко което се случва с нея става докато физическото тяло е в транс. Това което напуска физическото тяло е Его облечен в ума и тялото на желанията, същото разделяне се осъществява и при обикновен сън без сънища, с тази разлика обаче, че физическото тяло не е изоставено от собственика си, а контролиращият дух обикновено влиза във физическото тяло на медиума, влиза в притежание на това тяло и го използва както желае, често пагубно за медиума. Защото, когато един такъв контролиращ дух е бил, например, алкохолик или леконравен човек през земния си живот, често се случва той да използва тялото на медиума за да задоволява желанието си за пиене на алкохол или за низките си сексуални инстинкти.
Не можем достатъчно сериозно да внушим на хората, че това физическо тяло е нашия най-ценен инструмент, и че е пагубно за всеки да го изоставя на разположение на хипнотизатор или на контролиращ дух и да разчита на милостта им. Що се отнася до медиумите, съществува и още по-голяма опасност, защото понякога контролиращият дух не е обикновен човешки Его, а елементал който не може нормално да функционира във Физическия Свят. Когато медиумът по време на смъртта си влиза в Света на Желанията, елементалът е придобил такава власт над тялото на желанията на медиума, че може да лиши собственика от неговото тяло на желанията. Това тяло е носителят който е източник на подтик и воля за действие, затова когато един Его е лишен от този инструмент, нищо не може да го накара да се реинкарнира. Елементалът може да задържи това тяло за много дълъг период от време, дори за милиони години, и така докато другите хора напредват, този нещастен Его, лишен от своето тяло на желанията е изоставен инертен и може би ще изостане много от своя род, преди да бъде освободен от плена на това същество.  
Затова, практикуването на медиумизъм представлява най-сериозната опасност за душата, която е известна на автора или която той е в състояние да възприеме, освен практикуването на черна магия.

ВЪПРОС No.121
Аз съм преживял много полети на душата и по време на едно от тези пътешествия водачът ми ме въведе през порти в един кристален град и след това в един храм пълен с етерни хора като ми каза: ‘’Това е Свещения Град на Бога’’. Бихте ли били така любезни да ми кажете къде е това, защо има порта и стени около града и защо всичко изглеждаше като кристал?

Отговор: Една от особеностите на обектите в Света на Желанията, които са изградени от материя от Света на Желанията е, че те са изключително пластични и много лесно се моделират от мисълта. За секунда един предмет приема най-различни форми в зависимост от мисълта която го одушевява и когато много хора на земята мислят по един и същи начин всичките им мисли се обединяват, съсредоточават се и образуват едно внушително цяло.
Затова, в по-долните области на Света на Желанията, мислите на хората които вярват в подобен на пещ огнен ад, правят от веществото на желанията такова място на мъчения. Там можем да видим дяволи с рога, копита и опашки които бодат нещастните грешници с вили и често се случва умиращите хора, които са живели с тази представа и са вярвали в нея, със страх да съгледат това място което е било създадено с тяхна помощ. Също така, в по-горните области на Света на Желанията съществува един град, такъв какъвто Вие го описвате, Новият Йерусалим с порти от перли, с море от стъкло и с величествен бял трон на който седи една мисловна форма на Бог, създадена от тези хора и изглеждаща като един старец. Възможно е Вие да сте посетили това място, което е постоянна отличителна черта на Света на Желанията и ще остане такава до тогава докато хората продължават да мислят за Нов Йерусалим по този начин, защото тези форми нямат друг живот освен поддържащите мисли на човечеството. И след време, когато човечеството е надрастнало това поверие, градът създаден от техните мисли ще престане да съществува. Това, че изглежда като кристален, се дължи на изключителния блясък на веществото на желанията от което е изграден. Старите алхимици са наричали Света на Желанията ‘’астрал’’ и ‘’звезден’’ заради това.

ВЪПРОС No.122
Телата на желанията, изоставени от предвижващите се Его, не се ли използват от елементали за да заблуждават приятелите и роднините на покойниците? Как те могат да бъдат открити и разпознати?

Отговор: Когато духът си е отишъл след смъртта, и след престоя му в чистилището за по-кратък или по-дълъг период от време, встъпвайки на Първото Небе той все още има със себе си тялото на желанията което е използвал през земния си живот, но когато се издигне на Второто Небе това тяло на желанията бива изоставяно по същия начин както са били изоставени виталното и плътното тела по време на смъртта или малко след това. Но докато плътното тяло се разпада и разлага и става безжизнено и непотребно веднага след като духът го е изоставил, процесът е различен при тялото на желанията. Материята от която е изградено това тяло е в много по-голяма степен витализирана от Универсалния Дух*, така че то си запазва способността да се движи наоколо дълго време след като духът го е изоставил. Черупката бива привлечена посредством магнитно въздействие към тези с които тя е била свързана през земния живот и споменът за този преминал живот много чести й позволява да позира успешно като починалия близък човек. Такъв е случаят при използването й от елементално същество.
Тези празни черупки, одушевени от елементали, отговарят много задоволително на повечето феномени явяващи се на спиритически те сеанси. Капеща вода във вратовете на присъстващите, отместващи се столове, маси и други подобни, са образец на това какво може да бъде направено посредством тези празни черупки когато са в притежание на елементали.
Колкото до това, как могат да бъдат разкрити и разпознати от нас, очевидно е че докато нашите покойни приятели и роднини през живота си на земята са притежавали здрав разум, те не биха могли да имат нищо общо с безсмисленото и глупаво държание на тези празни черупки и съответното ни общуване с тях, защото духът който в действителност е бил нашият близък човек си е отишъл оставяйки обиталището си празно. Поради това можем да ги преценяваме по думите и действията, както преценяваме хората тук.
_____________________________________________________________________
‘’Универсален Дух’’ – в смисъл на Дух на Унивеса или Всеобщ Дух.
_____________________________________________________________________


ВЪПРОС No.123
Биха ли могли елементалите да приемат формата на гръбначни животни или влечуги и какво може да се направи за да не им се позволява това?

Отговор: В този материален свят всички форми са стабилни и не се променят лесно. Светът на Желанията е много по-различен в това отношение. Вълшебните приказки и магическите превръщания както в приказката за Пепеляшка са действителен факт в Света на Желанията защото формите се променят според желанието на одушевяващия ги живот със светкавична скорост, което е много объркващо за някой който влиза в този свят като новопосветен. Затова е необходимо ясновидеца да бъде обучен за да не се изуми от вечно изменящата се форма която може да приеме всевъзможен вид във всеки момент от време. Ако сме в състояние да видим одушевяващия живот, без значение каква форма приема той в дадения момент, няма да бъдем заблудени. Както всичко останало в Света на Желанията, елементалите имат способността за промяна на външния си вид и този факт е причината за възприемането като истински на толкова много странни измислици или видения от необучени ясновидци. Нищо не може да се направи за да се попречи на елементалите да променят вида си, но можем да ги изпъдим както гоним мяукаща под прозореца на спалнята ни котка.

ВЪПРОС No.124
Как можем да се предпазим от обсебване?

Отговор:Обсебване е състоянието когато един дух е влязъл в постоянно притежание на нечие тяло след като собственика е бил изгонен навън. Но понякога хора които са придобили навика да прекаляват с алкохол или с някакъв друг порок търсят начин за оправдание твърдейки че са обсебени. Когато някой човек твърди това за себе си, почти винаги можем да бъдем сигурни че това е нищо друго освен оправдание, защото един крадец който си е присвоил нещо тук на този материален свят не би говорил наляво и надясно за своята кражба, нито пък едно обсебващо същество би си позволило да твърди този факт. Сигурно е, че едно такова същество не се интересува от това какво хората мислят за човека чието тяло то е откраднало, така че няма причина то да разказва за това и да рискува да бъде прогонено чрез ексорсизъм.
Има един безпогрешен начин за определяне дали даден човек е наистина обсебен, а именно, чрез преглед на очите му. ‘’Окото е прозорец на душата’’ и само истинският притежател е в състояние да стеснява и да разширява ириса или зеницата на окото, така че ако заведем човека който претендира че е обсебен на тъмно място ще установим че зеницата на окото му няма да се разшири, ако наистина е обсебен. Също така зеницата няма да се свие ако го заведем на място със слънчева светлина, няма да се разшири ако го помолим да гледа към далечен обект или да се свие ако е помолен да чете дребен шрифт. На кратко, зеницата на окото няма да реагира нито на светлина нито на разстояние, когато човек е обсебен, но има едно заболяване наречено locomotor ataxia което причинява невъзможност на зеницата да реагира на разстояние, но тя може да реагира на светлина.
Този който поддържа положителна или активна нагласа на съзнанието не може никога да бъде обсебен, защото докато отстояваме нашата индивидуалност тя ще бъде достатъчно силна за да държи чуждото влияние отвън. Но при спиритически сеанси участниците са пасивно (възприемащо) настроени винаги съществува голяма опасност. Най-добрият начин за да избегнем обсебване, е да поддържаме тази активна нагласа и всеки който има наклонност към пасивна нагласа би трябвало да избягва спиритически сеанси, гледане на кристал и други методи за извикване на духове. Във всеки случай, това е лошо занимание, защото тези които са отишли в отвъдното имат там своята си работа и не би трябвало да бъдат викани обратно тук.


ВЪПРОС No.125
Какво е това психометрия?

Отговор: Науката твърди, че всяка частица от материята на Физическия Свят е проникната от етер, така че атомите на всяка химическа субстанция*, без значение колко е плътна, не се допират взаимно, а всеки малък атом вибрира в поле от този все-проникващ етер. Вибрациите на етера излъчвани от всеки обект пренасят до очите ни изображение на предметите които ни заобикалят. Това изображение не изчезва. Картините от всичко, което ние сме наблюдавали съзнателно, винаги съществуват в етера на нашето витално тяло и дали ги помним или не зависи само от способността ни да ги извикваме отново.
Също така, в етера който прониква всеки обект, съществува изображение или картина на цялото обкръжение на този обект. На стените на стаите ни са отпечатани всички сцени, всяко събитие, което някога се е случило в тази стая и въпреки че махаме старата мазилка и ламперия не възможно да се отървем от всички изображения които са отпечатани там. Ако вземем парче от мазилката на таква стая и я дадем на някой който е култивирал етерно зрение, възможно е този човек да види етерав това парче мазилка и да разкаже за всичко което се е случило там където тя е била. Ако му покажем парче от камък взето от някоя от египетските пирамиди той ще види тези пирамиди толкова добре както би ги видял на снимка, защото етерът от един обект като пирамидата, е този който осъществява отпечатъка върху чувствителната платка на фотоапарата и единствената разлика между този отпечатък и отпечатъка който ние получаваме посредством окото е, че ние можем да го фиксираме върху фотографската платка и да гледаме снимката по всяко време, докато обикновено все още не сме в състояние ясно да визуализираме картините от миналото си. Но психометристът, който може да разчита етера, притежава прекрасна картинна галерия на свое разположение.
___________________________________________________________________
Химическа субстанция* - материята изграждаща видимия свят на нашата земя,                     
                                         съставена от твърди тела, течности и газове.
____________________________________________________________________



ВЪПРОС No.126
Вярно ли е, че на спиритически сеанси понякога хора биват пренасяни телом от едно място на друго посредством невидими ръце; че цветя се внасят в стаята през затворени прозорци и врати и ако е така, как може да стане това?

Отговор: Да, напълно е вярно че такъв феномен, за който споменавате, се случва при определени условия когато не е възможна никаква измама. Относно преместването на предмети, това може да бъде направено от духовете участващи в сеанса по различни начини. Ръце могат да бъдат материализирани и те са етерно видими или невидими. Те могат да пренасят обекти или хора от едно място на друго, но и по друг начин тези обекти могат да бъдат повдигани чрез неутрализиране на действието на закона за гравитацията само за дадения обект. Относно преминаването на цветя през една стена, затворен прозорец или друг материален обект, трябва да имаме пред вид, че тези обекти не са наистина така плътни, както обикновено смятаме. Науката приема факта, че два атома в която и да е субстанция, не се допират взаимно, а че всеки атом се върти и вибрира с различна скорост в море от етер който прониква цялата материя. Също така, добре известно е че всички субстанции могат да бъдат редуцирани до газ. Желязо, камък, вода или каквато и друга субстанция да вземем, може да се редуцира по този начин. Приемайки това, има само една крачка до идеята, че както тези субстанции се свеждат до газообразно състояние и веднага се възстановяват обратно в тяхното първоначално състояние, така и едно цвете може да бъде разложено до етер, да мине между атомите в стената и след това да бъде възстановено обратно в съществуванието си като цвете. Фактически това се случва.
Но задаващият въпроса би могъл да каже: ‘’Да, но ако вземем една сребърна монета, разложим я в съд за да стане парченца от метали и я изпарим като газ, тя няма да приеме формата на същата сребърна монета когато я върнем обратно в състояние на метал, а ще бъде просто една буца метал’’. Това е вярно ако операцията се извършва от обикновен човек, който не е в състояние да отдели плътната материя от нейното етерно съответствие по време на процеса на разтопяване, но спиритуалните същества, които осъществяват споменатите феномени, могат да отделят етерната част и цветето от плътната материя. И тази етерна част е това което запазва формата си и образува матрицата или калъпа, които придават форма на веществото на цветето когато се появи в стаята след като е преминало през стената.

ВЪПРОС No.127
Бихте ли били така любезни да обясните използването на планшета (planchette )? И изложете Вашето становище за това дали е препоръчително да се практикува феномена от аматьори?

Отговор: Планшетата е малка платформа монтирана върху колела с устройство за задържане на молив във вертикално положение, така че когато ръка на медиум се положи върху платформата и тя се движи наоколо от духове, моливът да изписва техните съобщения върху лист хартия. Както всички други спиритуалистически феномени, писането с планшета се осъществява при участието на безплътен дух чрез пасивен(отрицателен) медиум.
Когато едно същество е напуснало земния живот и е встъпило в Невидимото Отвъдно, очаква го различна от нашата еволюция в Чистилището и в различните Небеса. Връщане назад е, когато той се опитва да общува с нас тук, в обикновения случай. Затова трябва да се противопоставяме срещу всички спиритуалистически практики които довеждат безплътния дух да контактува с Физическия Свят, защото имат отрицателен ефект върху него. Комуникиращите същества, също така, представляват опасност за присъстващите с пасивна нагласа на съзнанието (отпуснати и отворени за възприемане на влияния от вън) в кръга, които предоставят своята волева сила и своите тела в определена степен.
Разбира се, при планшетното писане цялото тяло може да не бъде в транс, въпреки че понякога е; но поне една ръка е предоставена на контрола на безплътен дух, който участващият не вижда и който може да бъде или не това за което се представя. Ако някой скитник влезе през входната ни врата и се опита да ни накара да изоставим дома си и да му разрешим да си го присвои за известно време, ние възмутено бихме отказали, но когато един непознат от Света на Желанията иска да притежава нашия най-ценен дом, нашето тяло, много хора веднага се съгласяват и се подчиняват, ласкаейки се от мисълта че ‘’скъп Ангел’’ ги е посетил. Но ‘’скъпите Ангели’’ и филантропите не са по път и над път а Света на Желанията, не са повече отколкото са тук. Никога не е прекалено често да се повтаря, че не съществува трансформираща сила в смъртта; че един невеж индианец няма изведнъж да стане мъдър само от факта че е умрял. Така както е необходимо да се учи за да се придобият знания на този свят, така също е необходимо да се учат и отишлите си духове ако имат желание да придобият познания за условията на онзи свят. И докато не са получили необходимата степен на опитност, отишлите си от този свят не са годни да ни ръководят от там, както не са били способни да ни ръководят тук. Най-безопасно е да се откажем от всички практики с пасивна нагласа на съзнанието, да съсредоточим цялата си енергия за живеене на живота     и да развиваме в нас качества които ще ни позволят да встъпим в онзи свят по собствена воля – или предвижвайки се в нашите ефирни тела-носители или като ясновидци разглеждайки го докато сме все още в нашето плътно тяло. Това е напредък, когато притежаваме тази способност ние ще можем да виждаме безплътните същества лице в лице и да си направим преценка дали има смисъл да слушаме техните съвети или не. Докато не можем да правим това, ние сме в по-неизгодно положение и предпазливостта би трябвало да ни научи да се държим на безопасно положение.

ВЪПРОС No.128
Дали вампир и кръволок са едно и също нещо?

Отговор: Не, вампирът е човек който абсорбира виталността на друг човек, докато това което са наричали кръволок през средновековието, е виталното тяло на черен магьосник от нисък ранг. Той придавал ужасяващ вид на своето витално тяло и частично го е подплатявал с физическа материя  за да може да причинява вреда на другите хора. В старите народни приказки се разказва, че няма смисъл да се удря и отблъсква такова нещо, ударът няма да го нарани. Но ако бъде пронизано с нож или с друго хладно оръжие, то ще започне да повръща кръвта на своите жертви, ще избяга скимтейки в своя дом и там черният магьосник който се е бил превърнал във вълк, може да бъде открит страдайки от рана точно на същото място където вълка е бил пронизан. Става въпрос за любопитен случай познат на окултистите като реперкусия (repercussion*), същия феномен може да бъде наблюдаван когато дух се материализира по време на сеанс. Етерът, в който такива духове се материализират, е бил взет от тялото на медиума и ако се откъсне парче от обвивката на такъв дух, ще се установи че същото парче липсва от дрехата на медиума в края на сеанса.Този факт е бил използван от скептично настроени изследователи непознаващи принципа на реперкусията, за да обвинят медиумите в измама, които всъщност са били напълно искрени но не можели да обяснят случващото се и да отхвърлят привидно обвиняващите ги доказателства.
___________________________________________________________________
repercussion* -  отзвук, въздействие, реакция, откат на огнестрелно оръжие.
___________________________________________________________________


ВЪПРОС No.129
Каква е разликата между транс-медиум, материализиращ медиум, обучен ясновидец и обикновен човек?

Отговор: В общи линии може да се каже, че човечеството днес е разделено на две групи – тези при които връзката между виталното тяло и плътното тяло е много силна и другата група – при тях връзката е по-хлабава. Първата група е на обикновения човек, който е ангажиран в земни дела и напълно е лишен от контакт с Духовните Светове. Втората група е групата на така наречените екстрасенси и отново е разделена на две групи. Едната група е подтиквана към действие от собственото желание и воля на индивида и е активна (Макс Хайндел я нарича положителна). В тази група са обучените ясновидци и Невидимите Помощници. Другата група е пасивна (отрицателна) и се подчинява на желанието и волята на други хора или същества. От тази група са медиумите.
Когато връзката между виталното тяло и плътното тяло на един човек е по някакъв начин разхлабена той ще бъде чувствителен към духовни вибрации и ако е положителен, той ще развие своите духовни качества по своя собствена воля, ще води духовен живот и навреме ще получи необходимото обучение за да стане обучен ясновидец и господар на своите способности по всяко време и винаги, свободен да ги използва и прилага или не, както желае.
Ако един човек притежава това леко разхлабване между виталното тяло и плътното тяло и има отрицателна или пасивна психична нагласа, той е изложен на опасността да стане плячка като медиум на безплътни духове.
Там където връзката между виталното тяло и плътното тяло е много слаба, така че виталното тяло може да бъде извлечено и човекът е положителен или активен, той може да стане Невидим Помощник, способен да извлече двата висши етера от своето плътно тяло и по желание да ги използва за сетивни и възприятия и памет. Тогава той може да функционира в пълно съзнание в Духовния Свят и да донесе обратно спомена за всичко което е правил там, така че например, когато той напуска своето тяло през нощта той пребивава в Невидимия Свят в пълно съзнание, както ние тук когато се събуждаме сутрин след сън и изпълняваме различните си задължения във видимия свят.
Когато човек има тази много хлабава връзка между виталното тяло и плътното тяло и ма отрицателна или пасивна психическа нагласа, духовете които са привързани към земята и искат да се проявят тук, може да извлекат неговото витално тяло през далака и временно да използват етера от който то е съставено за да материализират спиритуални форми и да върнат етера на медиума след като сеансът е приключил.

ВЪПРОС No.130
Ако практикуването на медиум е толкова опасно, защо медиумите не престанат да позволяват да бъдат контролирани?

Отговор: На първо място, разбира се, голямото мнозинство от медиуми не осъзнава, че съществува опасност. От части те са в неведение за огромната опасност която ги заплашва след смъртта. Тялото на желанията тогава може да бъде присвоено от контролиращия дух. Ако те биха се опитали да преустановят влиянието на контролиращия дух докато са още тук в тялото си, те биха установили че това същество ги е хванало много здраво, че е много трудно да се прекрати и спре контрола и те ще разберат че когато смъртта ги отведе в същия свят където се намира контролиращият дух, опасността е дори още по-голяма.
Авторът познава случаи при които медиуми са отбягвали контролиращия дух и са се мъчили да се освободят от влиянието му, но не са успели да се измъкнат от мощната хватка на това същество. Те са били безпомощни. При автора са идвали медиуми за помощ и са му казвали, че почти непреодолимо са били подтиквани от своите контролиращи духове да се самоубият или да извършат убийство; че те са се молили на контролиращия дух да ги остави на мира, но без успех. Извeстни са също така случаи когато контролиращите духове безмилостно са измъквали своите жертви от леглото посред нощ против тяхното желание и са ги заставяли да слушат досадните им бръщолевения. Много рядко може да се чуе, че някой от тях е проявил милост. Обратното, авторът познава медиуми които са се разболeли вследствие на такова третиране, той е имал само един случай когато болестното състояние на медиума е накарало контролиращия дух да се вслуша в молбите на жертвата и да го освободи за няколко месеца докато оздравее.
Така че, става ясно, че след като веднъж е започнато упражняването на медиумистичните способности, вече не е въпрос на избор за медиумите; те губят силата си за изключване на контрола на духа. Докато изпълняват заповедите на господаря си и са покорни, те може да не усещат хватката, но ако някой от тях се опита да се възпротиви, тя или той, скоро ще почувства че контролиращият дух има и захапка и шпора и е безмилостен при използването им.




Няма коментари:

Публикуване на коментар