сряда, 16 март 2016 г.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ТОМ I; РАЗДЕЛ VII

ФИЛОСОФИЯТА НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ
ВЪВ
ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ТОМ I
от
МАКС ХАЙНДЕЛ



РАЗДЕЛ VII
Въпроси отнасящи се до
АСТРОЛОГИЯТА


ВЪПРОС No.153
Възможно ли е астрологията и хиромантията да дават вярна информация, дотолкова че да бихме могли да предотвратим приближаващо се нещастие, ако сме предупредени по този начин? И не би ли се отразило това на съдбата ни?

Отговор: Съдбата която ние създаваме под действието на закона за причинно-следствената връзка чрез своите собствени действия, може да бъде разделена на три вида. На първо място, има съдба която поради самата същност на случилото се събитие, не може да се изкупи в настоящия живот, например когато човек извърши убийство, дали ще изтърпи наказание за това тук или не, животът в затвора обикновено няма такава ефективност която да направи човека по-милостив и по-добър. Понякога се получава обратното; затворът го прави по-ожесточен и той се настройва против всички. Преди да се уравновеси кармата, той трябва да научи, че не му е позволено да лишава сродно същество от неговата форма; той трябва да се научи да служи. Затова случаят не е ликвидиран докато той не е получил възможността в бъдеще да се отплати чрез интензивно служене на предишната си жертва.
Вторият вид съдба ние изкупваме всекидневно: то е, може да се каже, като разплащане с пари, плащаме на момента. Ако преядем, получаваме стомашно неразположение; ако излезем навън без да сме достатъчно добре облечени получаваме настинка и т.н.
Третият вид се нарича ‘’зряла’’ или ‘’узряла’’ съдба. Тя е резултат от нашите действия в предишни животи или през нашите ранни години и тя е узряла до ефект или последствие до такава степен, че е включена в картините показвани на духа като панорама на настъпващия му живот когато той започва ново прераждане. След като духът е избрал определен живот със ‘’зряла’’ съдба предложена му за ликвидиране от Записващите Ангели, той е обвързан със своя избор.
Тенденциите да действа по този начин който ще компенсира и уравновеси тази зряла съдба са вградени и са присъщи на тялото му и са записани в звездната му карта, защото звездните влияния са източника на човешката активност и затова тази зряла съдба може да се види в рождения хороскоп, изключително ясно показана, така че тя е напълно открита за астролог или хиромант със спиритически способности. Той, също така, може да види и другите видове съдба и понякога може да сбърка един вид с друг и следователно да греши в мнението си за това дали едно събитие може да бъде избегнато или не. Ако е ‘’зряла’’ съдба, ще бъде невъзможно да се избегне, както следният пример ще помогне да се покаже това.
През 1906 година авторът даде няколко урока по астрология на господин Л, добре известен лекар в Лос Анжелис, използвайки личния хороскоп на господина с цел инструкциите да бъдат по-добре предадени и възприети, защото това позволява ученикът да провери истинността на интерпретациите на символите доколкото се засяга миналото и предизвиква по-голям интерес отколкото ако се използва хороскоп на непознат човек. Стана ясно, че г-н Л е преживял няколко произшествия, времето когато са се случили беше определено до ден. Забелязан беше, също така и предстоящ инцидент, който трябваше да се случи по време на новолунието 21 юли 1906 година. Господин Л беше предупреден затова да си стои у дома на този ден и на седмия ден след тази дата, като по-късната дата беше определена като по-опасна. Казано му беше, че ще има опасност от нараняване на долната част на главата, врата, гърдите и ръцете вследствие на пътуване на късо разстояние с велосипед, лека кола или влак.
Г-н Л беше впечатлен и обеща да си стои у дома на споменатата дата. Авторът замина на Север и от там изпрати напомнящо писмо на г-н Л за опасността точно преди времето когато инцидентът трябваше да се случи. Той получи в отговор писмо от г-н Л в което той го уверяваше че ще бъде внимателен.
Следващото съобщение относно този случай дойде от близък приятел и гласеше, че г-н Л отишъл в Сиера Мадре да изнася лекция на 28ми юли и е бил ударен на местата които бяха споменати в предсказанието при катастрофа с влак. Авторът беше учуден защо предупреждението му е било така пренебрегнато и отговорът дойде след три месеца когато г-н Л му благодари за информацията която е била много ценна за него, както той каза, доказвайки истинността на астрологията. Причината за инцидента е била, че той объркал датата. Той мислел ,че 28ми е 29ти.
Този случай, по преценка на автора, демонстрира че на зрялата съдба не може да се попречи и че каквото и да направим за да се предпазим и да избегнем предстоящата опасност то би се намесило и би попречило на закона за причинно-следствената връзка. Има невидими сили около нас които препятстват всяко наше действие което би се намесило и би попречило, и по мнението на автора, те са причината за объркването датите от г-н Л.


ВЪПРОС No.154
Погрешно ли е да се използва гледането на ръка, астрологията и френологията като поминък?

Отговор: Какво е правилно или погрешно зависи от гледната точка.Преди по-малко от петдесет години се смяташе за правилно да се убие непокорен негър. Неговият господар би могъл да направи това безнаказано както би могло в днешно време да се убие яре или кон. Днес ние бихме окачествили това като убийство. Сега някои хора гледат на астрологията в по-голяма степен като на изчисления и на хиромантията и френологията като на практики занимаващи се с чисто материалистическата страна на предмета без никакво спиритическо значение.
Който разглежда по този начин тези познания няма да има вина ако ги използва за получаване на средства за живот като поминък, докато някой който е си придобил представа за духовната страна на тези науки, според мнението на автора, би проституирал с това знание. Освен това, никой който по този начин омаловажава тези спиритически науки, не може никога да даде най-добрия съвет на своите клиенти защото блясъкът на златото винаги ще пречи на преценката. Такова е впечатлението на автора и на много други които имат същото мнение. Задаващият въпроса, във всеки случай, би постъпил погрешно използвайки познанията си по тези духовни науки като поминък, защото въпросът му показва, че той може би има съмнения; и после той винаги ще чувства неодобрение отвътре, от самия него, ако продава таланта си.
Има награда която е много повече от злато. Ако използваме знанията си за да лекуваме и за да помагаме на нас и никога няма да ни липсват средства за живот и ние ще натрупваме съкровище на небесата където всичко е вечно.


ВЪПРОС No.155
Дали Марс, Юпитер и другите планети са населени; ако е така, тези хора по-висши ли са от хората на земята; дали душите на земята понякога се реинкарнират на други планети и обратното?

Отговор: Всички планети от слънчевата система са населени и са полета на еволюция за различни класове от духове на различна степен на развитие. Най-близките до Слънцето планети поддържат същества които са най-високо еволюирали. Юпитер представлява изключение от това правило; той е населен с човечество малко по-висше от това на земята.
Принципът е следния: Най-високите вибрации съществуват в центъра на Слънцето, което някога е съдържало всички същества които сега живеят върху различни планети. Но не всички са били в състояние да издържат мощните вибрации на тази централна огнена мъглявина; затова е започнала кристализация на полюсите; постепенно втвърдилата се материя гравитирала към екватора и е била изхвърлена заедно с духовете живеещи там. Така първата еманация станал Уран. По късно други групи от духове са кристализирали част от Слънцето и са били изхвърлени да се движат по орбити на различни разстояния от централния източник в съответствие със скоростта на вибрациите необходими за развитието на духовете върху тях, формирайки бъдещата слънчева система, такава каквато я познаваме сега.
Всеки клас духове оставал в своята околна среда бидейки под директното покровителство и водачество на един от Планетните Духове чието тяло е планетата която те обитават. Тъй като духовете са били инкарнирани на различни планети защото те са на твърде различни нива на духовно развитие, те обикновено не се прераждат на други планети, освен когато в миналото някои духове от вътрешните планети са били изпращани като учители на другите планети. Това поне, е бил случаят когато нашето човечество е имало нужда от учители, въплътени и видими. Тогава някои същества от Венера и Меркурий са били изпратени на земята да ръководят зараждащото се човечество. Те са били известни като пратениците на Боговете от Венера, които са били първите царе и са управлявали човешката раса. По-късно, най-напредналите измежду човешките същества са били са били изпратени при Боговете на Меркурий които са ги посветили в мистериите и те, връщайки се, са станали управници на събратята си. Те тогава са били наистина царе по Божия милост, водейки хората към възход и благоденствие, без да злоупотребяват със властта и величието си.


ВЪПРОС No.156
Небуларната теория не обяснява ли по много по-научен начин съществуването на вселената, отколкото разказа за сътворението от Библията?

Отговор: Небуларната теория беше отхвърлена от Herbert Spenser защото, както Библията, тя изисква като предварително условие Първопричината.
Разгледана накратко, теорията е следната: някога в пространството се е появила огнена мъгла, спонтанно. Вътре в тази огнена мъгла започнали да протичат токове, също спонтанно, и под въздействието на тези токове огнената мъгла придобила сферична форма въртейки се с голяма скорост. Центробежната сила предизвикала изхвърляне на пръстен който се разпаднал сегментите се съединили и се превърнали в планета въртяща се в орбита около централната маса. По този начин са се образували отделните планети една след друга. Те постепенно се охладили и накрая слънчевата система била завършена. Поне на една от тези планети се появил живот, спонтанно. Животът, или протоплазма, който постепенно еволюирал преминавайки през различни класове – Клетъчни, Мекотели, Членестоноги и Гръбначни, най-накрая увенчавайки се в човек, който е най-висшата интелигентност в Космоса, Господар на всичко около него.
Ученият твърди това с важно изражение и може също така да добави: ‘’Не разбираш ли колко просто и логично е всичко това? Ако не, нека да ти го демонстрирам’’. Тогава той може да вземе съд пълен с вода и да излее малко масло на повърхността, водата да представлява космоса а маслото – огнената мъгла. След това той може да вземе една игла и да започне да разбърква маслото имитирайки токовете които са били генерирани в огнената мъгла и под въздействието на задвижващото разбъркване маслото ще придобие сферична форма. Постепенно сферата ще се издуе при екватора, един пръстен ще бъде изхвърлен и ще се оформи като планета която ще се върти около маслото от което е произлязла и ученият тогава ще каже триумфално: ‘’Ето, не виждаш ли колко естествено е всичко, няма ни най-малката нужда от твоя Бог!’’
Нас ни учудва само това, че хора които имат ум и способност да сътворят тази блестяща демонстрация, може едновременно с това да бъдат толкова глупави, че да не разбират че те, самите те, заемат мястото на Бог, който е измислил и направил така че вселената да съществува, както учените са създали тяхната демонстрация и я привеждат в изпълнение. Бог със своята сила поддържа нашата вселена и движи планетите както ученият движи своята маслена планета, и ако Бог прекъсне своето действие за един единствен миг, космосът мигновено ще се разруши в конгломератен хаос както маслените слънце и планета престават да съществуват в мига в който ученият прекъсне своето движение.
За това толкова, относно опровергаването на твърдението в Библията че Бог е Създателят и поддържащият космоса, небуларната теория демонстрира необходимостта от божествена интелигентност изцяло, и ако се помисли по подходящ начин, няма съществена разлика между научната и религиозната концепции.


ВЪПРОС No.157
Какво представляват кометите?

Отговор: Разглеждайки мъдростта на Великите Творчески Йерархии сравнявайки я с нашата собствена, ние естествено се чувстваме склонни да мислим че те не могат да допускат грешки, но при повторно премисляне започва да ни се струва приемливо, че понеже те са все още еволюиращи, въпреки че са учили много по-дълго от нас, и те би трябвало понякога да правят грешки. Те действат в Макрокосмоса – ‘’Големия Свят’’; Тялото на Бог, докато ние живеем в Микрокосмоса – ‘’Малкия Свят’’, съставен от нашите различни тела и точно както ние правим грешки в ежедневните си дела и когато учим уроците си, така също и Великите Творчески Йерархии понякога допускат пропуски в работата си.
Ние знаем, че когато едно дете е на път да се роди може да се получи спонтанен аборт. Тогава зародишът се изхвърля от организма и веднага започва да се разпада. Съществува подобен риск когато един свят е в процес на създаване, а именно, той кристализира или се втвърдява преди да е завършил зародишния период в Света на Желанията. Тогава той не е изграден правилно и може да бъде описан като купчина гипс забъркана от скулптор от която да извае красива статуя на Парис, но втвърдил се преди да бъде моделиран, една безформена, ненужна маса. Когато това се случи в процеса на сътворяване на един свят, се получава това което ни е известно като комета, а елипсовидната орбита по която тя се движи е траекторията на тока в Света на Желанията. Нещо подобно на комета може да се види при появата на Его преди той да влезе в утробата на майката. Това също е едно тяло с формата на камбана с ядро в горния край и голям обем от материя леещ се отзад подобно на опашката на кометата. И тези камбановидни прераждащи се Его също се движат по елипсовидни орбити около земята докато не стане необходимо да влязат в утробата на бъдещата майка.


ВЪПРОС No.158
Дали движението на една планета през пространството създава шум?

Отговор: Питагор е говорил за хармонията на сферите и той не е използвал този израз просто като поетическа алегория. Съществува такава хармония. Йоан ни е казал, че в началото е било словото… и без него не е станало нищо от това което е станало. Това е била творческата команда която е дала началото на света. Познатият ни експеримент представляваш пластове от пясък върху стъклена плоча и образуване на геометрични фигури когато прокарваме лък на цигулка по ръба на плочата, илюстрира съзидателната способност на звука. Чували сме за божествената небесна музика, защото от гледна точка на Небесния Свят, всичко в началото е създадено посредством звук който след това моделира твърдата материя в многобройни форми които виждаме около нас.
От гледна точка на окултиста, цялата слънчева система е един огромен музикален инструмент; за такова нещо се споменава в гръцката митология като за ‘’седемструнната лира на Аполон’’, сияйният Бог Слънце. Тъй както в хроматичната система има 12 полутона, така също на небето има 12 зодиакални знаци и така както на клавиатурата на пияното има 7 бели клавиши или 7 тона, така също има и 7 планети. Зодиакалните знаци, може да се каже че отговарят на звучащия корпус на космическата арфа, а седемте планети представляват струните; те излъчват различни звуци когато преминават през различните знаци и затова влияят на хората по различен начин. Ако хармонията се наруши за една единствена секунда, ако се появи и най слабия дисакорд в този небесен оркестър, цялата вселена би трябвало да се разпадне. Защото музиката така както изгражда, може и да руши. Това е доказано по убедителен начин от великите музиканти. Например внукът на безсмъртния Феликс Менделсон е експериментирал в продължение на няколко години със силата на звука, в тази връзка. Той стигнал до извода, че след като открием ключовата нота на дадена сграда, мост или друг построен обект, ние ще можем да съборим този обект до руини ако свирим тази нота достатъчно силно и продължително. Авторът се сеща за подходящ за случая пример:
‘’Преди няколко години, една група от музиканти са репетирали близо до стари развалини извън град Хайделберг в Германия. В един момент на своите упражнения те достигнали до един много рязък и дълго продължаващ тон и докато са го свирили масивната стена на близката стара къща се сринала на земята с ужасен трясък. Те били улучили ключовата нота на тази стена и тя се разрушила’’. При запознаването ни с такива факти, пренебрежителните ни усмивки когато слушаме историята на Иисус Навин за Йерихонските стени ще изчезнат. Звукът от тръбещия рог без съмнение е улучил ключовата нота на тези стени, които още повече са подали вследствие на ритмичната маршова стъпка на неговата армия, което ги е подготвило за финалния крах. Ритмичното маршируване на много хора ще разруши всеки мост, затова войниците биват инструктирани да нарушават крачката когато преминават по мост. Така че, в отговор на въпроса можем да кажем, че всяка планета излъчва определен ключов тон, който е сумата от всички генерирани върху нея звуци, смесени и хармонизирани от вътре живеещия Планетарен Дух. Този звук може да бъде чут от спиритическо ухо. Гьоте казва:
‘’Слънцето напява своята древна песен
В съревнование с припяването на братята сфери;
По предписания му път то бърза само
Гръмовно, през годините, открай до край.’’
Този откъс е от първата част на Фауст, прологът на небесата. А така също и във втората част на Фауст, духове на въздуха приветстват изгряващото слънце с думите:
‘’Звук в духовното ухо известява, новият ден е настъпил;
Каменни порти скърцат, мърморейки,
Аполонови криле се размахват, пеейки –
Какъв силен звук донася светлината.’’


ВЪПРОС No.159
Какъв е езотеричния смисъл на използването на имената на дванадесетте сина на Яков във връзка с дванадесетте знаци на зодиака и дали те се използват във връзка със земния зодиак или със слънчевия зодиак или с двата?

Отговор: Има само един зодиак, дванадесетте съзвездия които се наричат Овен, Телец и т.н.Това са звездите разположени в тесен обръч на около 8 градуса от всяка страна на еклиптиката, или орбитата на Слънцето, както се наблюдават от земята. Дванадесетте синове и дъщерята на Яков се идентифицират с дванадесетте съзвездия защото Йосиф споменава че израелтяните когато са пътували  през пустинята са имали емблеми съответстващи на тези дванадесет групи звезди на своите знамена. В 49ти стих от Битие и в 33ти стих на Второзаконие се произнасят благословии към тези дванадесет братя по такъв начин, че е невъзможно за някой който е запознат с астрономията да не забележи приликата между описанието на тези синове и дванадесетте зодиакални знаци.
Също така, ако се съобразим с начина на построяването на лагера на израелтяните и настаняването на хората в него – групирайки дванадесетте племена около храма където е бил свещеника със седемте разклонения – ние отново виждаме връзката с астрономическото разположение на дванадесетте зодиакални знаци около седемте планети, които са светещите обекти в слънчевата система, Дома на Бог.
Духовният смисъл на аналогията между Яков, неговите жени, техните деца и космоса може да се открие в херметическата аксиома, каквото горе това и долу. Яков със своите четири жени символизира Слънцето и четирите фази на Луната, които са даряващите живот на всичко което съществува на земята; дванадесетте синове и едната дъщеря символизират Творческите (създаващите) Йерархии, които са били активни по време на еволюцията на нашата слънчева система и които са довели не само човечеството, но и всички други царства до сегашния етап на еволюционно развитие и работят с тях сега с цел да ги развият напред в духовни същества. Те са създали човек такъв какъвто изглежда сега. Дори до днешния ден човешкият род е белязан с характеристиките на дванадесетте божествени знаци. Затова древните Семити, които е трябвало да бъдат прародителите на една нова раса, са били разделени в дванадесет класа от техния водач, всеки клас представляващ едно от съзвездията.


ВЪПРОС No.160
Можете ли да дадете една идея за разликата между хелиоцентричната и геоцентричната астрологии? Дали геоцентричната засяга само въпроси касаещи тази земя, материалния живот, а хелиоцентричната само душата или духовната страна? Слънцето, бидейки духовната планета и управител на нашата слънчева система, може да е основа за такова заключение, тъй като ние използваме слънчевия знак в хелиоцентричната астрология и земния зодиак в геоцентричната. Могат ли изобщо да се направят предсказания за този живот посредством слънчевия зодиак или той просто касае духовната страна природата на един човек?

Отговор: Едно от възраженията повдигнати срещу древната система на астрологията е че тя приема земята за център на слънчевата система по същия начин както древните са смятали и, че откакто Коперник показа че планетите се движат около Слънцето, много хора считат астрологията като ‘’една бламирала се наука’’, очевидно доказана заблуда; и с цел да се преборят с това възражение, някои астролози в днешно време са измислили това което се нарича ‘’Хелиоцентрична Астрология’’, която счита Слънцето за център на нашата слънчева система и планетите като движещи се около него.
Съвършено вярно е, че погледнато от научна гледна точка, геоцентричната система на астрологията която разглежда земята като център е погрешна. Не е правилно когато казваме, че Слънцето е в Рак, когато в действителност земята движейки се по своята орбита е достигнала знака Козирог и поради това, за нас тук на земята, изглежда като че ли Слънцето е в Рак. Но трудността не е в това; наистина няма значение кое от двете небесни тела се е движило, астрологът прави преценка съобразно позициите на планетите относно земята. И много по-удобно е да се разглеждат планетите като движещи се около земята като център, отколкото да се използва обратната метода, защото в геоцентричната система ние взимаме под внимание взаимодействието между планетите така както изглеждат от нашата земя и отбелязваме ефектите върху различни хора по времето когато такива взаимодействия са се случили и така, от опит, емпирически ние сме достигнали до нашата сегашна система на преценка която, поради това, е толкова вярна днес както винаги е била.
Астрологията се доказва чрез истинността на предсказанията си и всеки който е изучавал тази наука и се е опитвал да я изпитва върху себе си няма да пропусне да се увери в тази истинност.
Предсказанията понякога се правят защото астрологът греши в интерпретацията, но дори да приемем че астрологът може да допусне грешка, съществуват безусловно толкова много предсказания които се сбъдват, че това не може да бъде обяснено като съвпадение.
Геоцентричната система е правилна и обхваща всички страни на човешката природа, не само материалното проявление, но също така и духовния аспект. Хелиоцентричната система, от друга страна, е създадена от хора които се стремят да се съобразяват с науката и не се интересуват от духовната страна на природата, затова тя е по-малко приемлива. Освен това, понеже тези които са използвали геоцентричната астрология от много векове са записали своите наблюдения и съображения относно влиянието на планетите от нейната позиция, но има много малко такива емпирични знания от позицията на хелиоцентричната система която, бихме посъветвали задаващия въпроса, да не използва.


ВЪПРОС No.161
По какъв начин е възможно да бъдем в добри отношения със Сатурн? Задаващият въпроса е бил под неговото влияние през целия си живот. Болести, бедност, загуба на наследство и злополуки са достатъчно зло, но може ли Сатурн също така да ни причини и неприятности от духовно естество; може ли да постави бариери пред развитието ни когато духът ни се стреми към доброто и дали се освобождаваме от неговото влияние когато напускаме този свят при смъртта?

Отговор: Астролозите материалисти определят Уран, Сатурн и Марс като зли, докато Венера и Юпитер като благотворни. В Божието Царство няма нищо зло. Това което изглежда така е само добро в процес на ставане. Нито пък трябва да си въобразяваме че влиянието от която и да е планета действа така, че да напада човека. Ние сме дошли на този свят с цел да натрупаме определена опитност необходима за нашето духовно развитие и, ако желаем да разберем звездните влияния, ние бихме се убедили че те са мощни фактори помагайки ни да придобием точно тази опитност. Сатурн е налагащият дисциплина или този който поправя чрез наказание. Ако сме се отклонили от верния път, от гледна точка на звездното влияние, с наше желание или неосъзнато, на нас не ни се разрешава да продължим в погрешното защото Сатурн се явява за да ни спре. Може би сме получили наследство; ние злоупотребяваме с него и го прахосваме. Правейки това ние обикновено злоупотребяваме и с нашето тяло. Тогава се появява аспект към Сатурн, получава се болест и ние сме повалени. Принудени сме да спазваме диета и да дадем почивка на организма си и като резултат ставаме от болничното легло като нов човек. Но възниква въпроса, научили ли сме си урока? По време на боледуването ние сме имали време да мислим за живота който сме водили. Анализирали ли сме живота си, така че да разберем причината за заболяването си.  Ако е така, ние сме спечелили. Защото от тук нататък ще знаем как да живеем по-добре и в бъдеще да избягваме уловките които причиняват болест. Или цялото наследство е пропиляно, ние се озоваваме с празни джобове на улицата. Може би няма към кого да се обърнем за помощ; тогава сме принудени да се замислим и да си предначертаем нов път. Способностите ни са били безполезни докато сме харчили парите си. В бедността те стават необходимост, ние сме длъжни да ги използваме изпълнявайки нашата част от работата на света. Загубили сме наследството си, но светът е придобил работник и ако сме си научили урока по този начин, тогава влиянието на Сатурн е било прикрита благословия.
И така е с всичко в хороскопа което може да изглежда зло. Освен това, колкото повече израстваме духовно, толкова по-малко ще ни засягат тези така наречени злотворни планети или лоши аспекти.  Те се трансформират в добро. Сатурн няма да причинява нещастие на духовния човек, а издръжливост; няма да причинява болест, а сила; и така приспособявайки се към всемирните закони, живеейки в хармония със звездите, ние властваме над тях и променяме живота си както желаем.
По-голямата част от човечеството се носи по течението на живота и действа съобразно с тенденциите създадени от звездните влияния. Затова астрологът може да предскаже какво ще правят с много голяма точност. Но колкото повече един човек води извисен духовен начин на живот, толкова повече той се превръща във фактор който трябва да се вземе под внимание и предсказанието на астролога ще се провали повече или по-малко в зависимост от напредъка на този човек.
Звездите са нашите помощници в еволюцията. Те не са мъртви материални тела, а са живи пулсиращи и вибриращи тела на високо духовни интелигенции наречени в Християнската религия Седемте Духове пред трона. Когато ние се променяме и тяхното влияние върху нас се променя, но ние не се освобождаваме от влиянието им просто чрез събитието смърт. Когато се зазори утрото на нов живот за нас, ние ще се изправим с нов хороскоп и ако сме се старали да израстваме духовно, да усвояваме уроците на които Звездните Ангели са се помъчили да ни научат в предишния живот, ние ще имаме нови аспекти и нови позиции на планетите да ни помагат по-нататък по пътя на еволюцията. От друга страна, ако сме ‘’ритали срещу остена’’ в предишния живот, ние ще открием, че юздите са се затегнали още малко по-силно, че сме поставени под влияния малко по-силни, така че накрая все пак ще трябва да сме научили урока. И колкото по-бързо го направим, толкова по-добре за нас.


ВЪПРОС No.162
Как може да се молим на Сатурн, когато той е управляваща звезда причинявайки ни неприятности и страдания?

Отговор: За да се разбере какво представлява молитвата, нека да използваме като илюстрация една електроцентрала с проводници към различни здания. Във всяка къща има шалтер и като го включим, напрежението генерирано в електроцентралата навлиза по проводниците в нашето жилище, осветява го и задвижва уреди, съобразно законите на своето проявление. Може да се каже, че Бог на първо място и Планетните Духове на второ място съответстват на електроцентралата която е свързана посредством проводници към всеки от нас, а молитвата, може да се каже, е шалтера или ключа посредством който ние се поставяме в съприкосновение с божествената светлина и живота, позволявайки му да протича в нас и да ни извисява духовно. Законът е такъв, че електричеството ще тече лесно през мед и други метали, но се препятства от стъкло и затова преди да пропуснем електричеството в нашите домове ние трябва да имаме шалтер направен съгласно закона, ключ от мед. Ако използваме ключ от стъкло, няма да получим никакво електричество; стъкленият ключ би бил най-подходящия начин да спрем навлизането на електрическия ток в нашето жилище. Подобно, ако нашите молитви (които отговарят на ключа) са в унисон със законите на Бог, божественият източник може да се проявява чрез нас и нашите молитви са били изпълнени, но ако се молим противно на волята на Бог, естествено, такава молитва ще изиграе ролята на ключ от стъкло в електрическата верига.
Както една велика нация изпраща своите посланик и пълномощен министър в други държави, така също има посланици от всеки велик Звезден Ангел на нашата земя.
Техните имена са следните:
            Итуриел           е представител на            Уран
            Касиел                                                        Сатурн
            Захариел                                                    Юпитер
            Самаел                                                        Марс
            Анаел                                                          Венера
            Рафаел                                                        Меркурий
            Михаел                                                        Слънце
            Габриел                                                       Луна
Луната е наш спътник и не е със същата позиция както останалите планети. Представителите от тях са Архангели, докато Габриел е Ангел.
Обикновените хора се молят на Бога. Повечето от тези молитви в днешно време са себични и глупави. Молитвите на тези хора не могат да привлекат вниманието на пратениците (или действащите сили) които са отговорни за различните области от живота, но основно се взимат под внимание от Невидимите Помощници които работят за духовното повдигане на своите събратя. Окултният астролог, обаче, който знае какво иска и е в състояние да работи в хармония със звездните сили, се насочва директно към посланиците на Звездните Ангели и получава, по този начин, по-лесно желаното от него. Той изучава планетарните часове когато съответните звезди упражняват контрол и през това време изказва молбата си която обикновено е за някой друг, или за духовно просветление относно определени въпроси, което да бъде използвано за всеобщо добро.





Няма коментари:

Публикуване на коментар